redactie
redactie Feestdagen 21 jun 2018

Zo voorkom je decemberstress

Hoewel de decembermaand natuurlijk gezellig is, geeft het hier en daar ook de lichtelijke stress. Zowel bij jezelf als bij je kinderen. Benieuwd hoe je de decemberstress bij jezelf en je kind een beetje kan beperken?

Lees hieronder de tien tips van orthopedagoog Marielle Beckers om de decemberstress te voorkomen: 

1. Neem een weekje 'vrij'

De dag na Sinterklaas direct een kerstboom kopen? Nergens voor nodig. Neem liever een weekje rust van alle feestelijkheden. Laat je kind eerst bijkomen van het sinterklaasfeest voordat jullie in de kerstmodus gaan. Ben jezelf tegen die tijd vast ook aan toe.

2. Last pyjamadagen in

Behalve een weekje na Sinterklaas kun je ook op andere dagen rust inbouwen. Niets fijner dan een dag helemaal niets doen in deze drukke maand. Lekker in het weekend of in de kerstvakantie met z’n allen op de bank voor een filmpje of samen een spelletje doen. Heerlijk!

3. Zorg voor structuur thuis

De beste manier om stuiterende kinderen te voorkomen, is door thuis alles zo ‘gewoon’ mogelijk te laten verlopen. Eet bij voorkeur op het gebruikelijke tijdstip en houd zoveel mogelijk vast aan de normale bedtijden. Door de rust thuis, zal je kind beter om kunnen gaan met de drukte op school.

4. Maak een kalender

Creëer overzicht en rust door samen met je kind een kalender te maken voor deze feestmaand met daarop pakjesavond, het kerstdiner op school, oud en nieuw en alle andere gezellige momenten. Zeker voor jongere kinderen die nog weinig tijdsbesef hebben, werkt dit goed. Zo weten ze precies hoeveel nachtjes nog tot pakjesavond en wanneer ze hun feestkleding aan mogen voor het kerstdiner.

5. Maak keuzes

Aan een oververmoeid kind heeft niemand wat. Dus hoe gezellig al die feestelijkheden ook zijn, je kind hoeft echt niet overal naartoe. Alleen naar de intocht van de Sint en de goedheiligman op school zien is genoeg. Je kunt het bezoek van Sint aan het winkelcentrum dan rustig overslaan. Hetzelfde geldt voor Kerst; je hoeft echt niet alle kerstmarkten- of feestjes af te gaan. Of tot het einde te blijven.

6. Less is more

Je kind een gigantische lading cadeautjes met Sinterklaas of Kerst geven is echt niet nodig. Geef liever wat minder cadeaus waar je kind echt wat aan heeft. En moet je kind wat mee naar school nemen voor het kerstdiner; maak samen iets wat niet te ingewikkeld is. Het gaat om het samen klaarmaken en opeten. Niemand zit te wachten op die ingewikkelde schuimtaart waarvoor je uren in de keuken staat.

7. Een goede voorbereiding…

Op het laatste moment nog naar de winkel rennen voor cadeautjes of boodschappen voor het kerstdiner. Niet doen! Maak ruim op een tijd een boodschappenlijstje, zodat je alles op tijd (online) kunt kopen. En ga je naar de winkel; bel een oppas. Doe je jezelf en je kind een groot plezier mee.

8. Help je kind ook met voorbereiden

De kleding van je kind voor het kerstdiner of de kerstvoorstelling, het kerstcadeautje voor de juf: door dit ruim op tijd samen met je kind uit te zoeken en klaar te leggen, voorkom je onrust met bij je kind. Bovendien loop je dan niet het risico om pas op het laatste moment te ontdekken dat die glittermaillot niet meer past (en je kind in tranen is).

9. Niets moet!

Wil je kind Sinterklaas geen handje geven of niet meedoen aan de kerstmusical? Prima. Al deze activiteiten zijn bedoeld om het voor je kind leuk te maken. Vindt hij er niets aan; ook goed. Laat hem lekker rustig vanaf een afstand meekijken. Zo geniet hij op zijn eigen manier van alle feestvreugde.

10. Vakantie = ontspannen

Is het dan eindelijk kerstvakantie; ga vooral niet teveel doen. Na weken van activiteiten en drukte is het voor iedereen goed om even tot rust te komen. Beperk het aantal uitstapjes en blijf regelmatig gewoon lekker een dagje thuis. Plan ook niet teveel logeerpartijtjes of speelafspraken. Zo gaan jij en je kind uitgerust het nieuwe jaar in.

 

Met dank aan orthopedagoog Marielle Beckers.

Reageer op artikel:
Zo voorkom je decemberstress
Sluiten