Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Ouders 18 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zondag is het vaderdag! Deze fotograaf portretteerde gezinnen met twee vaders en hun kinderen

Alle vaders worden zondag in het zonnetje gezet, althans in gezinnen die er aandacht aan willen besteden. En bij gezinnen met twee vaders is het dubbel feest. De Belgische fotograaf Bart Heynen maakte met het boek ‘Dads’ foto’s van Amerikaanse gezinnen met twee vaders.

Gezinnen met twee vaders in de VS

Hij verhuisde zelf  tien jaar geleden met zijn man naar de VS. Sinds daar het homohuwelijk in 2015 gelegaliseerd werd, is er een ware babyboom aan de gang. Aan het Belgische blad De Tijd, vertelt Heynen dat zijn kinderen steeds met vragen van vriendjes thuiskwamen die benieuwd waren naar hun moeders.

Dus vond hij het tijd dat zijn kinderen andere vaderstellen leerden kennen. Hij wilde er zelf ook inspiratie door opdoen. “Ik ben opgevoed door hetero-ouders met een traditionele rolverdeling. Nu was ik vader, maar op een ander manier dan mijn eigen vader, vader was. Dus ik wilde graag weten hoe andere vaderstellen dat doen,” vertelt hij aan VICE.

https://www.jmouders.nl/6-films-over-homoseksueel-ouderschap-die-iedereen-zou-moeten-zien/

Het begin van het boek. Zijn doel is om vaders die kinderen willen hoop te geven. In New York kijkt niemand meer op  van een gezin met twee vaders, maar in bijvoorbeeld een staat als Utah ligt dat heel anders. Heynen reisde dan ook heel de VS door om vaders en hun kinderen te portretteren. “We zijn pioniers, én rolmodellen. Er zijn nog zoveel andere landen waar het homohuwelijk niet gelegaliseerd is en ook gezinnen met twee vaders niet.” Vandaar dat hij hoopt dat ook andere vaders overal ter wereld hierdoor geïnspireerd worden. Het is een heel divers boek geworden, met gezinnen van verschillende culturele achtergronden, religieuze overtuigingen en inkomensniveau’s.

Rolverdeling

Kunnen heterogezinnen nog iets leren van tweevadergezinnen? Misschien wel. Het viel Heynen op dat in gezinnen met twee vaders aan het roer, de huiselijke en opvoedingstaken vaak veel eerlijker verdeeld zijn dan in gezinnen met een moeder en een vader. Heynen wil met zijn boek laten zien dat iedereen kinderen kan opvoeden, recht heeft op het opvoeden van kinderen en veel van zijn of haar kinderen houdt, moeders en vaders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tijd.BeVice

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.