Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Weet je het even niet meer in de opvoeding? Vertrouw op je intuïtie!

Alle opvoedingsadviezen en suggesties die je kunt lezen, soms kun je er niet zoveel mee. Jij, je eigen situatie en je eigen kinderen zijn immers uniek. Hoe kun je dan toch doen wat het beste is? Vertrouw op je intuïtie! Zo kun je je kind intuïtief opvoeden.

Intuïtief opvoeden? Zo doe je dat!

1. De automatische piloot

Bij eenvoudige zaken al helemaal. Vaak is de eerste ingeving goed. Durf naar je gevoel te luisteren en daarop te vertrouwen.

2. Ingewikkelder zaken

Slaap daar een nachtje over en laat je onbewuste de puzzel oplossen. Soms heb je in de ochtend ineens een inval waardoor je precies weet wat je volgende stap zal zijn.

https://www.jmouders.nl/gebruik-je-verstand-vertrouw-op-je-intuitie/

3. Ga uit de doe-stand

Ben jij ook zo iemand die meteen in de actie schiet als er iets aan de hand is? Niks mis mee en soms is dat een heel goed idee en kan het niet anders. Maar soms is het ook goed om alles eens even te laten betijen en te kijken of het zichzelf oplost.

4. Stel je open voor onberedeneerde gedachteflitsen en inzichten. De volgende oefeningen kunnen helpen:

  • Leer mediteren. In nuchter Hollands betekent dat dat je een rustige plaats opzoekt, je ogen sluit en luistert naar wat er binnenkomt.
  • Leef in het hier en nu. Stop met stressen over wat er misschien komen gaat.
  • Vertaal het probleem. Onderzoek toont aan dat we belemmerende gedachten kunnen omzeilen door een hamvraag in een andere taal te stellen.
  • Gooi een muntje op. In die paar seconden dat het in de lucht hangt, weet je op welk antwoord je hoopt.

Hoe leer je jouw kind holistisch te leven?

5. Wees je bewust van de valkuilen van het onbewuste en zoek de balans tussen rationeel en irrationeel denken.

Inderdaad, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het helpt als je consequent advocaat van de duivel speelt, tegenwerpingen bedenkt, onderliggende vermoedens kritisch bekijkt en alternatieven formuleert.

Stel jezelf vragen als: word ik beheerst door angsten? Overschat ik de kracht van mijn intuïtie? Is het niet gewoon wishful thinking? Kijk ik alleen naar bewijzen die mijn invallen bevestigen en negeer ik onwelgevallige tegenbewijzen?

6. Vertrouw op jouw kracht en levenspad en dat van je kinderen

Als het soms even echt lastig is, dan helpt het misschien om te bedenken dat iedereen zijn eigen levensweg heeft. En ook kracht meegekregen om zaken op te lossen. Dat geldt voor jou, maar ook voor je kinderen. Dat bedenken kan soms al wat druk van je schouders halen. Je hoeft het niet perfect te doen, ze zijn er zelf ook nog.

Het kan ook samen. Het klinkt misschien wat vaag en weinig concreet, maar alleen al het met een andere blik kijken naar je kinderen, namelijk als individuen met eigen kracht, (intuïtieve) wijsheid en mogelijkheden, maakt ingewikkelde situaties soms makkelijker.

Een hoogsensitief kind is méér dan een ‘teer zieltje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.