Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 27 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Lina (38): ‘Ik zag iemand een brommer stelen en keek recht in het gezicht van mijn 14-jarige zoon’

Lina voelde aan haar water dat het met haar zoon de verkeerde kant op ging. Ze had echter nooit gedacht, dat hij zo diep zou zinken. “Ik heb mijn kind van jongs af aan proberen bij te brengen dat hard werken en geld verdienen op een eerlijke manier belangrijk is. Ik wist dan ook niet wat ik zag toen hij een brommer wilde stelen. Mijn moederhart brak”.

“Als alleenstaande moeder heb ik het niet altijd even makkelijk gehad. Mijn man vroeg een scheiding aan toen onze zoon Roy net twee was. Na de scheiding vertrok hij uit ons leven. Eens in de twee jaar dook hij even op om Roy te zien maar daarna was hij weer snel gevlogen. Helaas is hij nooit een echte vader voor hem geweest.

Hard werken

Gelukkig stonden mijn ouders altijd voor Roy en mij klaar. Zij hadden een restaurant, waar niet alleen ik, maar ook mijn zussen en zwagers werkten. Van kleins af aan ging Roy in de weekenden en in de vakanties mee naar het restaurant. Roy vond het daar geweldig en hielp toen hij ouder werd graag mee. Ik wist zeker dat hij ooit het restaurant zou overnemen.

Nieuwe vrienden

Omdat Roy niet veel vrienden had op de basisschool, besloten we samen dat hij naar een middelbare school in een dorp verderop zou gaan. Vanaf de eerste dag ging hij met veel plezier naar school. Wanneer hij jarig was en zijn nieuwe vrienden uitnodigde voor een feestje, merkte ik dat hij met een ander soort kinderen bevriend was geraakt. Zijn vrienden waren pas veertien maar rookten allemaal en ze gebruikten veel scheldwoorden. Ik vond het best verontrustend en besloot er na het feestje met Roy over te praten. Hij zag het probleem niet zo, ze waren aardig voor hem en het betekende niet dat hij ook zou gaan roken of schelden. En dat was ook zo, ik moest gewoon vertrouwen in mijn zoon hebben.

Andere zoon

Toch zag ik al snel dat Roy veranderde. Misschien lag het aan de puberteit, dacht ik nog. Hij ging steeds vaker na schooltijd als ik aan het werk was met zijn vrienden chillen. Ik was natuurlijk erg blij voor hem, dat hij nu vrienden had, maar ik had er toch geen goed gevoel over. Zeker wanneer ik hoorde, dat vrienden van Roy weleens iets uit de supermarkt hadden gestolen.

Zoon als dief

Wanneer ik na een etentje ’s avonds van het station naar huis liep, zag ik in de verte iemand met donkere kleding en een capuchon op lopen. Ik vond het een raar type dus ik besloot hem goed in de gaten te houden. Toen ik hem verderop zag oversteken, voelde ik me minder gespannen. Een paar straten verderop zag ik dezelfde persoon weer. Hij zat aan een brommer te rommelen. Ik bleef heel even staan en zag toen dat hij de brommer probeerde te stelen. Snel liep ik aan de overkant door wanneer ik toch nog een keer de kant van de jongen opkeek. Ik wist niet wat ik zag, ik keek recht in het gezicht van mijn zoon.

Teleurgesteld

Het moment waarop hij betrapt werd door mij, gaat hij nooit meer vergeten. En ik ook niet. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was en het enige wat hij zei was ‘niks’. Ik zei, dat hij direct van de brommer af moest blijven en mee naar huis moest komen. Thuis ging ik direct met hem in gesprek. Ik liet weten dat ik erg teleurgesteld was in hem.

Snelle geld

Tijdens ons gesprek gaf hij aan dat hij een opdracht van zijn vrienden had gekregen. Hij moest een brommer stelen om te laten zien dat ze hem konden vertrouwen. Hij zou daarvoor €100 krijgen. Roy gaf toe dat dit geld aantrekkelijk was. In het restaurant van mijn familie moest hij daar heel wat uren voor werken. Ik heb hem een maand huisarrest gegeven en ook moest hij zijn telefoon en Playstation inleveren.

Moeilijke situatie

Ik vind de situatie erg moeilijk en wil alles behalve een criminele zoon. Ik ben bang dat hij dat gaat worden als ik hem op dezelfde school en in dezelfde omgeving laat. Misschien moet hij toch maar naar de middelbare school in ons kleine dorp. Daar ken ik in ieder geval de kinderen en hun ouders. Ik ga er zeker over nadenken.”

Wat als je puber geld steelt en erover liegt? Zo ga je ermee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.