Redactie
Redactie Opvoedadviezen 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoon van 15 wil dat zijn vriendinnetje bij ons blijft slapen. Wat moet ik doen?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek: advies van de redactie. Dit keer is het onderwerp: het blijven slapen van een vriendinnetje van je kind.

“Mijn zoon van vijftien heeft sinds een paar maanden een vriendinnetje. Hij is dolverliefd en het liefst zijn ze continu samen. Het is een leuk meisje en ik vind het prima als ze hier over de vloer komt, maar nu heeft mijn zoon gevraagd of ze ook mag blijven slapen. Volgens hem mag ze van haar ouders bij ons slapen maar  zelf vind ik het lastig. Ik heb het natuurlijk met hem over seks gehad en over veilige seks. Ik heb ook aangeboden om condooms voor hem te kopen. Want als het gebeurt, dan veilig.

Maar ik heb daarnaast ook tegen hem gezegd dat ik hem er erg jong voor vindt. Zelf zegt hij dat ze heus niet meteen seks gaan hebben, en dat ze daar allebei nog mee willen wachten. Maar ik weet niet goed of ik dat moet geloven, want van het één komt het ander. Zeker op deze leeftijd. Moet ik het toestaan dat ze bij ons blijft slapen? En moet ik haar dan bij hem op de kamer laten slapen, of in de kamer van zijn zusje? Ik weet niet waar ik goed aan doe…”

https://www.jmouders.nl/anoniem-puber-seks-huis/

Het antwoord

Vijftien jaar is inderdaad best jong, maar de één heeft eerder een ‘serieuze’ relatie dan de ander en de ene vijftienjarige is de andere niet. Bovendien denkt iedereen daar anders over en is het dus aan de ouders zelf om in te schatten en te bepalen wanneer hun kind eraan toe is.

Het lastige is dat je het waarschijnlijk niet kunt tegenhouden als je kind het wil en jij nog niet. Ervoor zorgen dat je er open over praat en meegeeft hoe bijzonder een eerste keer is kan helpen. Hoe dan ook is het belangrijk op tijd goede seksuele voorlichting te geven.

Tips

Bij het beantwoorden van je specifieke vraag, zijn een paar dingen van belang:

  • Het is interessant dat je aan de ene kant tegen hem zegt dat het goed is als hij condooms wil en dat je die wel voor hem wil kopen, terwijl je hem aan de andere kant te jong vindt om met haar op één kamer te slapen. Dus eigenlijk is de boodschap naar hem toe: je mag wel seks met haar hebben maar niet in ons huis! Dat kan voor je zoon een tegenstrijdig bericht zijn. Het is daarom verstandig om daar duidelijk in te zijn. En voor jezelf goed te bedenken wat je liever hebt áls het gebeurt: bij jou thuis op een veilige manier of ergens anders waar je niet van weet hoe en wat.
  • Natuurlijk is het jullie goed recht om te zeggen dat zijn vriendin op dit moment alleen mag blijven slapen als ze op de kamer van zijn zusje verblijft. Het kan helpen om dat goed te onderbouwen naar hem toe en ook afspraken te maken over wat en wanneer het wel zou mogen. Dan weet hij waar hij aan toe is.
  • Op deze leeftijd zou ik het ook heel normaal vinden als je met haar ouders overlegt hoe zij erover denken en of ze het daadwerkelijk goed vinden dat zij bij hem blijft slapen.
  • Naast dit alles zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat je zoon en zijn vriendinnetje het er écht samen over hebben gehad en hebben besloten om er nog mee te wachten. Kun je hem op zijn woord vertrouwen, dat is de vraag. Door hier nog eens rustig met hem over te praten (als dat lukt) kom je er wellicht achter hoe ze erin staan en kun jij ook aangeven wat jij ervan denkt.

Met je kind praten over seks: 3 verbeterpunten voor (bijna) alle ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.