Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Laura (42): ‘Mijn zoon (16) doet net alsof ik niet besta’

Het ene kind heeft meer structuur en regels nodig dan het andere kind. Lars, de zoon van Laura, vindt al die regels van zijn moeder niet nodig. “Hij doet net alsof ik niet besta en praat alleen nog met mij via mijn man. Het is om gek van te worden”.

“Als moeder van drie kinderen ben ik wel iets gewend, maar mijn jongste zoon is altijd net wat heftiger dan de rest. Hij begon al te puberen op zijn elfde. Ik had verwacht dat hij wel minder puberaal gedrag zou vertonen op zijn zestiende, maar dit is niet het geval. Omdat mijn zoon nog weleens verkeerde beslissingen kan nemen, ben ik best streng voor hem en daardoor ontstaan er regelmatig discussies. Hij vindt namelijk dat ik te veel regels heb.

Discussie over gedrag

Twee maanden geleden hadden we een discussie over zijn gedrag en dat liep een beetje uit de hand. Ik maakte hem duidelijk dat ik klaar was met zijn gedrag en dat dit echt moest gaan veranderen. Hij heeft dat iets te letterlijk genomen, want hij doet vanaf dat moment alsof ik niet meer besta.

Veel verdriet

Als ik de keuken in kom, waar hij op dat moment toevallig staat, dan loopt hij direct weg. Hetzelfde geldt voor de badkamer. Als we als gezin in de auto zitten, dan heeft hij steevast zijn oortjes met muziek in. Hij doet alles om mij maar niet te horen of te zien. Het doet mij verdriet, want dit is nu al twee maanden aan de gang. Telkens vraag ik me af of ik nu echt zo’n verschrikkelijke moeder ben.

Praten via mijn man

Soms doe ik een poging om weer met Lars te praten, maar dan zegt hij tegen mijn man dat hij tegen mij moet zeggen dat ik het niet hoef te proberen. Ik was toch klaar met hem? Hij doet net alsof ik niet besta en praat alleen nog met mij via mijn man. Het is om gek van te worden.

Poging tot verzoening

Mijn man ziet hoeveel verdriet ik om deze situatie heb en ook mijn twee andere kinderen vinden het er niet gezelliger op worden. Ze hebben al meerdere keren met Lars gepraat en er bij hem op aangedrongen om het goed te maken, maar helaas vertikt hij het om het gesprek met mij aan te gaan. Mijn man zegt dat hij heus wel bijdraait. Het is volgens hem gewoon een dwarse en koppige puber. Ik hoop dat hij gelijk heeft, want ik trek dit niet meer”.

Fien: ‘Al twee jaar slaapt onze 3-jarige peuter tussen ons in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.