Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Jantien (43): ‘Het irriteert me dat mijn zoon (16) al zijn geld aan onnodige dingen uitgeeft’

Veel kinderen vinden het moeilijk om met geld om te gaan. De zoon van Jantien, Marcel, heeft daar ook last van. Sinds hij een bijbaantje heeft, geeft hij al zijn geld aan onnodige dingen uit. “Ik irriteer me er steeds vaker aan. Vaak is zijn salaris al binnen een week op. Voor de rest van de maand heeft hij dan niks meer over.”

“Marcel heeft altijd al van mooie kleding en schoenen gehouden. Steeds vaker kwam hij bij ons met plaatjes van dure broeken en dure sneakers die hij wilde hebben. Wij willen en kunnen hem wel voor een deel helpen, maar €150 voor sneakers en €100 voor een broek? Ik vond en vind dat veel te duur. Na lang aandringen heeft hij een bijbaantje genomen en zo kan hij zijn kleding zelf bekostigen.

Vakkenvullen bij de supermarkt

Sinds een half jaar heeft Marcel een leuke bijbaan in de supermarkt in ons dorp. Iedere zaterdag en een paar keer in de week na schooltijd, vult hij daar de vakken. Wij zijn trots op hem dat hij werk heeft en gelukkig vindt hij het leuk om te doen. Dit komt ook omdat twee vrienden er ook werken.

Geld uitgeven aan onnodige dingen

Nu hij werkt zou je denken dat hij zelf zijn kleding kan betalen, maar nee. Hij vraagt ons minimaal twee keer in de maand om iets voor hem te betalen. Hij geeft het geld dat hij verdient aan onnodige dingen uit. Zo jaagt hij de helft van zijn salaris er met gemak in één middag in de arcade hal doorheen. Ook vindt hij het heerlijk om met zijn vrienden op het terras te zitten en daar drankjes te drinken. En thuisbezorgd? Die komt ook meerdere keren per week bij ons aan de deur. Dat snap ik al helemaal niet, want we hebben genoeg eten in de koelkast.

Geld binnen een week op

Ik irriteer me er steeds vaker aan. Vaak is zijn salaris al binnen een week op, dus dan duurt de rest van de maand nog erg lang. Toen Marcel me laatst weer een plaatje van nieuwe schoenen over de app stuurde en vroeg of hij die van ons mocht hebben, heb ik nee gezegd. Ook al zou ik het hem willen geven, we hebben het geld daar gewoon niet voor. Het hele idee achter het nemen van een bijbaantje was dat hij zelf zijn dure kleding zou kunnen betalen.

Voorstel gedaan

Laatst hebben mijn man en ik samen met Marcel over zijn salaris en zijn uitgavenpatroon gesproken. We hebben hem een voorstel gedaan: hij mag de helft van zijn salaris uitgeven aan onbelangrijke dingen en de andere helft wordt op zijn spaarrekening gezet. Dit geld kan hij gebruiken voor kleding, schoenen en sparen, net wat hij wil. Op die manier denkt hij er misschien beter over na waar hij zijn salaris aan uit wil geven. Hij zei dat hij het zeker wil proberen. We hopen echt dat het hem lukt. Ik vind het gewoon jammer dat hij zo dom met zijn geld omgaat. Hopelijk gaat dit snel veranderen, anders hou ik mijn hart vast voor later.”

Wil je kind een bijbaantje nemen? Dit is alles wat je als ouder wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.