Laura Saija
Laura Saija Pubergedrag 19 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Heleen (43): ‘Mijn zoon hangt altijd tot diep in de nacht met vrienden bij ons thuis’

Heleen is blij dat haar puberzoon eindelijk vrienden over de vloer krijgt. Waar ze wat minder blij mee is, is dat ze in het weekend vaak tot laat blijven hangen. Ook plunderen ze de voorraadkast. “Ik ben alleenstaande moeder en voel het toch in mijn portemonnee, al die kinderen over de vloer elk weekend”, vertelt Heleen aan J/M Ouders.

“Tim was op de basisschool altijd een buitenbeentje. Degene die niet zoveel vrienden had en sporadisch op een feestje uitgenodigd werd. In het begin van de middelbare school was dit nog steeds zo.

Zoon hangt thuis met vrienden

Tot hij naar de derde ging. Hij kreeg opeens een vriendenclub en hoorde volgens hem tot de populaire club van school. Als moeder vond ik dit natuurlijk fantastisch, je wil het allerbeste voor je kind. Voor mij is dat een leuk leven met vrienden waar hij mee op kan trekken.

Ik was daarom dolenthousiast, ik zei meteen tegen Tim dat hij zijn vrienden altijd mee naar huis kon nemen. Niet veel later gebeurde dit ook. Vooral in de weekenden kwamen zijn vrienden veel langs, meestal als ze daarna naar een feestje gingen.

Voorraadkast

In het begin stimuleerde ik dit ook, ik kocht lekkers en drinken. De voorraadkast was in het weekend gevuld met chips en de koelkast stond vol met frisdrank. Nu zijn we bijna een jaar verder en het lijkt nu vaste prik geworden dat ze bij Tim thuis indrinken om vervolgens op stap te gaan.

De voorraadkast wordt in het weekend nog steeds geplunderd. Laatst kwam ik er zelfs achter dat ze ook aan de drankvoorraad zitten. Ik heb altijd wat flessen wijn en sterke drank in een kastje staan voor speciale gelegenheden, maar daar is bijna niks meer van over.

Gastvrij

Ik ben alleenstaande moeder en voel het toch in mijn portemonnee, al die kinderen over de vloer elk weekend. Ook heeft mijn 10-jarige dochter vaak last van haar broer en zijn vrienden. In het begin kon ze er nog wel om lachen, maar nu heeft ze last van het lawaai als ze wil slapen. Ze vertrekken namelijk meestal pas tegen 00.00 uur in de nacht.

Ik vind het ook zo wat om iedereen nu weg te sturen uit mijn huis, ik ben namelijk een gastvrij persoon en kom zelf ook uit een gastvrije familie. Blijkbaar vinden ze het gezellig bij ons thuis en komen ze er graag. Hoe kun je mensen dan wegsturen?

Dichtbij de stad

Laatst gooide ik subtiel een balletje op bij Tim. Ik vroeg hem waarom ze eigenlijk altijd hierheen gaan. Ons huis lag nou eenmaal op een strategisch punt voor iedereen en het was dichtbij de stad, was zijn antwoord.

Ik ben wel van plan om minder lekkers in huis te halen in het weekend en ook mijn drankvoorraad achter slot en grendel te zetten. Misschien dat ze dan vanzelf wat eerder weggaan of een ander onderkomen zoeken.”

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.