Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 15 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Brenda (45): ’Mijn zoon heeft alleen online vrienden’

Het ene kind heeft veel vrienden en het andere kind kan het aantal echte vriendschappen op één hand tellen. De zoon van Brenda, Jasper, heeft alleen maar online vrienden. “Ik maak me zorgen over zijn toekomst. Niemand uit zijn klas heeft ook maar een beetje interesse in hem.”

“Mijn zoon Jasper was tot hij naar de middelbare school ging erg populair. Hij had veel vrienden en had na schooltijd en in het weekend altijd wel iets leuks te doen. Toen we voor ons werk naar een ander deel van het land gingen verhuizen veranderde alles. Jasper kwam in onze nieuwe stad in de eerste klas van de middelbare school terecht en niemand zag hem staan.

Geen vrienden

Hoe hard hij ook zijn best deed, niemand wilde bevriend met hem worden. In de eerste klas hebben we tijdens zijn verjaardag zelfs de hele klas bij ons thuis voor een barbecue uitgenodigd. Van de 28 klasgenoten kwamen er maar vijf naar zijn feestje. Dit bleek achteraf ook alleen maar uit beleefdheid te zijn geweest.

Geen interesse

De afgelopen drie jaar, Jasper zit inmiddels in de vierde klas, heeft hij geen enkele vriendschap opgebouwd. Als ik er naar vraag dan zegt hij dat er gewoon geen klik is tussen hem en zijn klas- of schoolgenoten. Hij zegt dat hij niet gepest wordt, maar zijn klasgenoten tonen nul interesse in hem. Hij valt overal buiten. Vroeger kon hij er erg verdrietig om worden, maar inmiddels doet het hem nog weinig. Hij heeft nog één schooljaar te gaan en dan is hij van ze af, zoals hij dat altijd zegt.

Online vrienden

Dat het hem weinig doet komt waarschijnlijk omdat hij online wel veel vrienden heeft. Hij speelt via de Playstation en Xbox veel online games, waar hij ontzettend goed in is. Jasper heeft inmiddels veel vriendschappen opgebouwd met zijn online vrienden. Laatst vertelde hij dat hij vrienden heeft in Spanje, Engeland, Zweden en Zwitserland. Zij zijn volgens Jasper veel leuker dan die ‘sukkels’ uit zijn eigen klas.

Zorgen maken

Ook al is Jasper er oké mee dat hij op school en buiten school niemand heeft, ik vind het wél moeilijk. Je hebt als jongen van vijftien toch ook echte vrienden nodig? Hij kan toch niet alleen maar boven op zijn kamer zitten gamen met zijn online vrienden? Ik ben van mening dat het ook belangrijk is om met vrienden naar buiten te gaan of als hij dat wil te gaan feesten. Het idee dat hij dat niet heeft, maakt me verdrietig. Ik lig er soms echt wakker van.”

Vriendjes maken: zo ontstaan vriendschappen op elke leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.