Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Mariska: ‘Onze zoon (16) heeft een meisje zwanger gemaakt’

Wanneer je zoon als puber seksueel actief wordt, dan is dat voor sommige ouders toch even slikken. Als hij dan ook nog een meisje zwanger heeft gemaakt, dan kom je als gezin helemaal in een moeilijke situatie terecht. “Opeens stonden de ouders van het meisje voor de deur om te vertellen dat het meisje zwanger was van mijn zoon. Ik wist niet wat ik hoorde.”

“Onze zoon Lesley deed het niet alleen goed op school, hij had ook een grote vriendengroep. Hij was erg geliefd en als er iets was kon iedereen bij hem terecht. Zijn zachtaardige karakter viel op bij meisjes, waardoor hij erg in de smaak viel. Op zijn veertiende zag hij er al wat ouder uit voor zijn leeftijd, op zijn zestiende werd hij vaak al aangezien voor een volwassen jongen.

Veel vrijheid

We gaven Lesley buiten schooltijd veel vrijheid, dat vonden wij als ouders van een jongen van zestien niet meer dan normaal. Hij hield ons altijd op de hoogte waar hij was en was altijd open over wat hij deed of ging doen. Hij was dol op voetballen met vrienden en was ook vaak bij zijn vrienden thuis aan het chillen. Dat daar ook meisjes aanwezig waren, dat wist ik toen nog niet.

Ouders aan de deur

Toen een aantal maanden geleden op een zaterdagochtend de deurbel ging, dacht ik dat de postbode een pakketje kwam brengen. Het was alleen geen pakketje, maar er stonden een man, een vrouw en een meisje voor de deur. Ze zeiden dat hun vijftienjarige dochter Lily zwanger was van mijn zoon. Ik schrok enorm. Had mijn zoon echt een meisje zwanger gemaakt? Ik had Lesley nog nooit over een meisje gehoord. Ik liet het gezin binnen en haalde Lesley uit zijn bed. Ook vroeg ik mijn man om van de zaak naar huis te komen.

Verantwoordelijkheid nemen

Toen Lily aan Lesley vertelde dat ze zwanger was, trok hij lijkbleek weg. Logisch, dit had hij niet verwacht. Hij vertelde, dat het zijn eerste keer seks was geweest en dat ze wat moeilijkheden hadden gehad met het condoom. Waarschijnlijk is het daar misgegaan. Mijn man en ik zeiden direct tegen Lily en haar ouders, dat welke beslissing ze ook zouden nemen, wij achter hen zouden staan. Lesley was nog steeds niet van de schrik bekomen, maar zei wel direct dat hij zijn verantwoordelijkheid ging nemen. Toen hij dat zei, was ik ondanks deze situatie ontzettend trots op hem.

Veel contact

Lesley had in de weken daarna veel contact met Lily en ook kwam ze een aantal keer bij ons thuis, soms ook met haar ouders. Ze wist nog niet of ze het kindje wilde laten weghalen of dat ze het wilde houden. Lesley zei dat welke beslissing ze ook zou nemen, wij er allemaal achter zouden staan. Ook al kenden Lesley en Lily en onze gezinnen elkaar nauwelijks, we waren direct een team.

Abortus

Vier weken na de positieve zwangerschapstest heeft Lily toch besloten om een abortus te ondergaan. Haar moeder ging mee, maar toen ze thuiskwam stond Lesley klaar om haar op te vangen en te steunen. Hij vertelde bij thuiskomst tegen mijn man en mij, dat hij opgelucht was dat hij geen vader zou worden, maar dat hij het erg moeilijk vond om Lily zo verdrietig te zien.

Dikke verkering

Sinds deze gebeurtenis zijn Lily en Lesley ontzettend close, ze hebben inmiddels zelfs dikke verkering. Ook zijn mijn man en ik bevriend geraakt met de ouders van Lily, iets waar we erg blij mee zijn. Ondanks de nare gebeurtenis, denk ik dat onze kinderen en wij als ouders het goed hebben aangepakt. We hebben nooit een ruzie of discussie over de zwangerschap gehad en daar ben ik dankbaar voor.”

23 x zo ziet je relatie er echt uit nadat je kinderen hebt gekregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.