Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Sophie (43): ‘Mijn zoon (15) is heel erg kinderachtig voor zijn leeftijd’ 

Sophie maakt zich zorgen over haar zoon Fenno. Ze merkt dat hij heel erg kinderachtig is voor zijn leeftijd. Hij is allesbehalve een jongen van vijftien jaar. “Waar andere jongens buiten hangen en voor het eerst verliefd worden, speelt hij het liefst binnen met LEGO of is hij zich aan het verkleden als cowboy.”

“Fenno is mijn wonderkind. Zijn vader en ik waren al vier jaar aan het proberen om zwanger te worden, maar het lukte maar niet. Zelfs het ziekenhuis slaagde er niet in. Drie maanden nadat we het hadden opgegeven, had ik een positieve zwangerschapstest. Wat waren we blij dat het ons toch gegund was. We gaven en geven hem alle liefde die hebben.

Zachtaardige jongen

Fenno is altijd al een zachtaardige jongen geweest. Hij is lief, dankbaar, sociaal en heeft daarnaast ook een groot hart voor jong en oud. Ik hoor altijd van mensen om me heen dat we zo boffen met zo’n zoon. Dat doen we ook, echt. Alleen de laatste tijd valt het me op dat hij wel erg kinderachtig is voor zijn leeftijd.

In de puberteit

Eerst dacht ik dat Fenno, met zijn vijftien jaar, nog niet in de puberteit zat. Nu ik echter lichamelijke veranderingen bij hem zie, denk ik daar anders over. Waar andere jongens buiten hangen en voor het eerst verliefd worden, speelt hij het liefst binnen met LEGO of is hij zich aan het verkleden als cowboy. In eerste instantie liet ik hem, maar hoe langer ik erover nadacht, des te gekker ik het vond.

Gesprek met huisarts

Omdat ik me oprecht zorgen maakte, heb ik vorige maand een afspraak gemaakt bij de huisarts. Ik heb met hem gesproken over Fenno en gezegd dat hij heel erg kinderachtig voor zijn leeftijd is. De huisarts probeerde mij gerust te stellen en vertelde direct dat niet iedere jongen van vijftien achter de meiden, of de jongens, aan zit, uit wil gaan en andere dingen willen doen. Sommige vinden het heerlijk om thuis te zijn, met hun ouders en gewoon lekker met speelgoed te spelen. Ieder kind is anders, zo ook Fenno.

Iets opgelucht

Na het gesprek met de huisarts was ik ietwat opgelucht en ik probeer me nu vooral op het positieve te focussen. Ik probeer mij minder zorgen te maken. Hij is gezond, lief en doet goed zijn best op school. Dan staat hij maar af en toe in zijn cowboypak in de woonkamer, wat maakt het ook allemaal uit.”

Wat als tiener het hele huis bij elkaar scheldt? ’Woorden letterlijk uitleggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.