Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Nina: ‘Mijn zoontje van bijna vijf draagt nog een luier en wordt daarom geweigerd op school’

Het zoontje van Nina is bijna leerplichtig, maar draagt nog een luier. Het lukt hem maar niet om zindelijk te worden, zelfs niet na zindelijkheidstrainingen en een beloningssysteem. Over een paar weken wordt hij vijf jaar, maar mag hij om deze reden niet naar de basisschool.

Nina (34): “Nog een paar weken en dan wordt mijn zoontje vijf jaar. Dan is hij leerplichtig, maar als het een beetje tegenzit, zal hij geweigerd worden op de basisschool. Hij is namelijk nog niet helemaal zindelijk.

Hij kan goed aangeven wanneer hij moet plassen en kan ook zelfstandig naar de wc gaan voor een plas. Maar poepen, dat doet hij nog steeds in een luier. Zowel overdag als in de nacht draagt hij nog een luier, want hij poept ook vooral op momenten dat het hem uitkomt. Er zit nog geen ritme in. We hebben natuurlijk al van alles geprobeerd: een beloningssysteem met stickers, cadeautjes en zelfs een dagje pretpark. Maar het heeft niets geholpen.

Hij wordt geweigerd op school omdat hij niet zindelijk is

We hebben hem al twee zomers lang zonder luier laten lopen en dat gaat goed zolang we vragen of hij naar de wc moet. Vragen we niets, dan staat hij gewoon ergens te plassen of te poepen… Hij voelt soms wel wanneer hij moet, want hij zegt vaak tegen ons dat hij aan het poepen is. Maar vaak ook niet en dan ruiken we het op een gegeven moment. We hebben een potje in het toilet staan, een krukje en we hebben er een leuk plekje van gemaakt voor hem. Dit heeft geholpen voor het plassen op de wc, maar niet voor het poepen. Dat lijkt hij gewoon te weigeren op de wc.

We vinden het ondertussen erg vervelend worden, want een poepluier verschonen van een kind van bijna vijf, ook al is het je eigen kind, is echt geen pretje. Voor hem is het ook niet fijn natuurlijk. Ook niet om te zien dat kinderen uit zijn klas geen luier meer dragen.

Sinds hij vier jaar is gaat hij wel af en toe naar school, maar zijn luier wordt daar niet verschoond. Het is dan ook al vaak voorgekomen dat een van ons moest komen om hem te verschonen of om hem op te halen. En soms heeft de leerkracht het niet meteen door en dan loopt hij dus een halve dag met een vieze luier rond. Ook met schoolreisjes en andere uitjes kan hij niet mee en dat is natuurlijk superjammer.

Hij poept in zijn luier zonder het door te hebben

Binnenkort hebben we een afspraak bij de huisarts om te kijken wat we hier aan kunnen doen. We hopen dat er iets uit gaat komen en dat hij geholpen wordt hiermee. Het zou zo fijn voor iedereen zijn om van die luier af te komen overdag.

We merken nu wel dat er dus geen ritme in zijn poeppatroon zit en dat het vaak gebeurt dat hij tijdens het spelen poept zonder het door te hebben. Dus als hij veel prikkels om zich heen heeft, lijkt hij de aandrang niet te voelen en laat hij het gewoon gaan. Zelf lijkt hij hier geen last van te hebben, want hij laat het ons dan ook niet weten. Of er een onderliggend probleem is weten we niet. Dat hopen we tijdens en na de afspraak bij de huisarts uit te gaan vinden…”

‘Mijn zoon van 4 is nog niet zindelijk, mag de basisschool mijn kind weigeren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.