Ruth Oei
Ruth Oei Hobby en sport 28 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Binnen no-time je zwemdiploma: Hoe veilig is een turbo-cursus zwemmen?

Het is al een paar jaar uitermate populair – je kind die binnen zestien weken zijn zwemdiploma A haalt en liefst een paar weken later ook zijn B-diploma.

Het is ook geen gekke keuze om voor een turbo-cursus zwemmen te kiezen – de wachtlijsten voor zwemlessen zijn lang, de kosten hoog en de meeste ouders kunnen wel iets leukers bedenken dan minimaal een jaar lang elke week in de kantine te wachten tot hun kind ein-de-lijk door het gevreesde gat heen kan zwemmen.

Binnen twee weken je zwemdiploma

Diverse zwembaden in Nederland bieden zo’n handige turbo-cursus aan. Met een intensieve wekelijkse les van elk drie uur, kan je kind binnen zestien weken zijn zwemdiploma halen. Maar er is een nog snellere oplossing, namelijk een zomerturbo-cursus waar een kind tijdens de vakantie dagelijks een aantal uur per dag zwemles krijgt en binnen een of twee weken het felbegeerde papiertje haalt.

Hoe veilig is het?

Met de zomer in aantocht loopt het aantal aanmeldingen voor deze cursussen in rap tempo op – want ouders kijken uit naar een weekje aan het zwembad zonder zwembandjes die altijd een crime zijn om bij je kleuter om te krijgen. Maar hoe ideaal het ook klinkt, is het supersnel leren (af)zwemmen wel veilig genoeg?

De tegenstanders

Wat is een zwemdiploma dan nog waard? Zwemmen is niet iets dat je in twee weken leert, vinden tegenstanders van de Turbocursussen. ‘Turbo is niets anders dan een trucje leren omdat ouders niet op en neer willen racen. Zwemvaardigheid moet inslijten, het moet door het te blijven herhalen een automatisme bij kinderen worden.’

De voorstanders

De voorstanders van deze snelcursus zien het minder somber in. Natuurlijk is het behalen van het A-diploma geen aanleiding om als ouder achterovergeleund aan het zwembad te liggen en je zal moeten blijven oefenen zodat je kind het zwemmen niet verleert – net als met fietsen, is een veelgehoord tegengeluid. Ook is het leren zwemmen voor drukbezette ouders op deze manier veel minder tijdrovend. Een kind krijgt twee weken lang elke ochtend vier uur zwemles, opgeteld 48 uur in totaal. Bij een reguliere -wekelijkse- zwemles heeft een kind gemiddeld 51 uur nodig, oftewel een jaar lang elke week op en neer naar het zwembad.

Oefening baart kunst

Hard wetenschappelijk bewijs dat turbocursussen niet veilig zijn, ontbreekt, maar ook de zweminstructeurs van de turbocursussen zelf waarschuwen dat een A-diploma niet voldoende is. Ouders moeten hun kinderen in de gaten blijven houden en kinderen moeten blijven oefenen, oftewel na het behalen van je zwemdiploma blijft zwemles nodig.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.