Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018

Zwemles; bang voor het diepe

antwoord

Jullie hebben gedaan wat jullie konden, maar ik denk dat het hele thema ‘in het diepe zwemmen’ nu onbewust en onvoorzien een heel beladen ding is geworden voor jullie zoontje. Daardoor is het extra spannend en eng geworden. Zeker voor iemand met weinig zelfvertrouwen, die veel bevestiging nodig heeft, helpt het niet als hij onder ‘druk‘ nog niet durft en dus de voor hem zo nodige succesjes niet meer behaalt. Voor je het weet verliest hij alle lol in zwemmen en water; dan ben je nog veel verder van huis.

Wat kun je doen?

 • Spreek het vertrouwen uit dat je denkt dat jullie samen een goed plan kunnen maken waardoor hij wèl in het diepe durft. 
 • Geef aan welke andere dingen hem in het verleden ook gelukt zijn, terwijl hij ze moeilijk vond. 
 • Bedenk samen de voordelen als hij het kan: 
  – hij mag naar de volgende groep 
  – zwemmen wordt leuker
  – hij kan op vakantie alleen in het diepe, enzovoort.
 • Bedenk wat hem helpt, en wat niet. Laat hem zelf heel goed meedenken, dat geeft hem de controle. Bijvoorbeeld:
  – Wanneer, met wie, waar en hoe gaan jullie oefenen 
  – Zou een drijfplank of ander hulpmiddel helpen? 
  – Welke zwembroek helpt hem
  – Welke gedachte helpt, et cetera 
 • Bedenk kleine stapjes om steeds meer te durven en het vaker te doen. 
 • En ook: wat kan hij bedenken als hij het moeilijk vindt? Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het!’. Of misschien stimuleert het om dan te denken aan een lieve dolfijn die hem helpt? 
 • Bedenk hoe jullie het gaan vieren als het hem is gelukt.
 • Wellicht is privé-les van iemand (een bekende?) een idee zodat hij niet steeds ziet dat andere kinderen het wel durven. En zodat hij niet de aandacht hoeft te delen en in zijn eentje moet aanmodderen.

Door er op zo’n speelse en positieve manier mee om te gaan, gaat de druk eraf. Ook is het belangrijk dat in zijn eigen tempo gaat en hij zelf het tempo mag aangeven. Dat geeft hem de nodige controle.

Stoppen

Lukt dit plannetje niet of kan hij het op dit moment niet aan, dan zou ik overwegen even te stoppen met lessen. Oefen dan lekker met hem tijdens de zomervakantie, dan krijgt hij vast de lol weer terug en durft hij meer.  Zo haal je de druk en beladenheid eraf en dat kan helpen. Dan probeer je later gewoon weer als hij er klaar voor is. Blijf wél naar het zwembad gaan en vertel hem dat er meer kinderen zijn die even tijd nodig hebben om in het diepe te durven. Dat is helemaal niet erg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zwemles; bang voor het diepe
Sluiten