Zwemmen


Vanaf wanneer?

Een kind van vijf is motorisch rijp om te zwemmen voor het A-diploma. Een kind van drie, vier begrijpt instructies minder goed (tenen naar buiten krullen, huh?) en vergeet snel wat hij leert. Zijn uithoudings- en concentratievermogen zijn niet zo groot.

Kosten?

Gemiddeld 10 euro per zwemles (anno 2007). Afzwemmen kost tussen de 15 en 20 euro. Gemiddeld haalt een kind in 80 uur het A-diploma. Het B- en C-diploma nemen nog eens zo’n 20 uur in beslag. Reken op twee jaar zwemles en 1000 euro aan kosten.

Waarop letten?

Hoe groot is de zwemklas? Kleine klasjes zijn vaak duurder, en in grotere groepen krijgen kinderen soms extra aandacht als het nodig is. Is de les klassikaal? Of krijgen ze een individuele benadering? Is het speels of juist streng? Ga gewoon een keertje kijken.

Wachttijden

Vooral in de grote steden gelden wachttijden; voor zwemles in het weekends soms wel van twee jaar! Dan willen namelijk alle drukbezette ouders. Zwemles op een doordeweekse dag kan vaak binnen één of enkele maanden. Inschrijven kan meestal vanaf vier jaar.

Spoedcursus

Voor drukke tweeverdieners is een stoomcursus in de zomervakantie, of drie maanden elke zondagochtend, een uitkomst. Nadeel: kinderen kunnen zich niet langer dan een half uur concentreren en het geleerde beklijft niet als ze vervolgens niet geregeld zwemmen.

Schoolzwemmen

‘Natte gym’ dat is schoolzwemmen eigenlijk. Niet alle scholen bieden het, en als wel dan begint het pas in groep vijf, zes. Kinderen zonder zwemdiploma krijgen tijdens schoolzwemmen diploma-zwemles. Kinderen met diploma halen hun vaardigheden op.

Websites

www.allesoverzwemles.nl/
www.npz-nrz.nl – Nationaal Platform Zwembaden
www.5jaarzwemlesjaar.nl

Reageer op artikel:
Zwemmen
Sluiten