Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 7 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

10x de leukste Oud Hollandse spelletjes

Het is dan misschien wel zomer, maar als we naar het weer kijken, krijgen we meer een herfstgevoel. Hoewel we enorm hopen op wat mooier weer, is het ook hartstikke leuk om de tijd te vullen met spelletjes. Met deze Oud Hollandse spelletjes is gezelligheid gegarandeerd.

En geen zorgen: mocht de zon toch weer gaan schijnen, er zitten zowel spelletjes voor binnen als voor buiten bij.

Geen vakantiegevoel

Met de regen van de afgelopen weken is het vakantiegevoel ver te zoeken. Iedereen hoopt dat de zon zich weer laat zien, zodat we met z’n allen weer gezellig naar buiten kunnen. Alle boeken, puzzels en spelletjes hebben we nu wel gezien en een uurtje schermtijd wordt steeds vaker verschoven naar twee uurtjes (of meer).

Ben jij monopoly nu echt even helemaal zat? Geen probleem, want er zijn ook nog een heleboel andere spelletjes die enorm leuk zijn om te doen, waar je misschien zelf niet snel op komt. Oud Hollandse spelletjes zijn op elk feest een succes, dus waarom niet in je vakantie? Weet je even niet aan welke spelletjes je nu moet denken? Geen zorgen, wij geven je wat tips.

De leukste Oud Hollandse spelletjes

Met deze leuke Oud Hollandse spelletjes zijn jij en je kinderen weer even een tijdje zoet.

1. Spijkerpoepen

Voor dit spel heb je een touwtje, een spijker en een fles nodig. Maak de spijker vast aan het touwtje en knoop het touwtje om je middel. Zet de fles op de grond en ga ervoor staan. Hurk door je benen en probeer de spijker in de fles te krijgen. Echt, het is moeilijker dan het lijkt.

2. Zaklopen

Voor dit spel heb je alleen jute zakken nodig. Spreek van tevoren af waar de start en de finish zijn en zorg dat elk kind in een jute zak gaat staan. Wie het eerst van de start naar de finish is gesprongen in de jute zak, heeft gewonnen.

3. Sjoelen

Grote kans dat veel gezinnen nog wel ergens in hun huis een sjoelbak hebben staan. Met sjoelen is het de bedoeling dat je de dertig schijven door de vier kleine gleuven van de sjoelbak schuift. Je mag dit drie keer proberen, daarna kun je de punten bij elkaar optellen.

4. Koekhappen

Dit typische Oud Hollandse spel is leuk en lekker, het wordt dan ook niet voor niks vaak op kinderfeestjes gespeeld. Bij koekhappen wordt er ontbijtkoek aan een touwtje gehangen en de kinderen moeten dan proberen de koek er vanaf te happen, maar daarbij dragen ze een blinddoek om het moeilijk te maken.

5. Blikgooien

Voor dit spel heb je een aantal blikjes en een bal of gevuld zakje nodig. Stapel de blikjes op tot ze een piramide vormen en daarna mag elk kind proberen de piramide om te gooien met de bal of de zakjes. Wie dit het snelste kan, heeft gewonnen.

6. Ezeltje prik

Dit spel kun je of kopen of zelf maken. Met ezeltje prik moeten kinderen de staart van een ezel op de goede plaats van een foto van een ezel prikken. Dit doen zij geblinddoekt en, als je het nog moeilijker wilt maken, nadat ze een paar rondjes hebben gedraaid.

7. Eierlopen

Voor dit Oud Hollandse spel heb je lepels en eieren nodig. Spreek van tevoren een parcours af dat de kinderen moeten lopen. Dat parcours moeten zij lopen terwijl ze ondertussen een lepel vasthouden waar een ei op ligt. En dat ei mag uiteraard niet vallen.

8. Stoepranden

Voor dit spel heb je de stoep nodig. De kinderen staan bij dit spel op de stoep tegenover elkaar en gooien om de beurt de bal naar de overkant. Hierbij moeten ze proberen de stoeprand te raken, zodat de bal terug stuitert of rolt en ze daarmee punten verdienen.

9. Knikkeren

Dit spel is een echt schoolpleinspel, maar kun je ook gerust thuis spelen. Voor dit spel heb je uiteraard knikkers nodig en het knikkerpotje waar de knikker in moet rollen. Je moet jouw knikkers in het knikkerpotje rollen en wie als eerste al zijn knikkers erin heeft, wint.

10. Stoelendans

Voor dit spel heb je stoelen en muziek nodig. De stoelen zet je in een rondje, met de rugleuningen naar elkaar toe. Als de muziek aanstaat, lopen alle kinderen om de stoelen heen. Als de muziek stopt, moet iedereen gaan zitten. Degene die geen stoel heeft, valt af. En dit net zolang tot er een winnaar is.

Spelletjes voor warm weer: zo houd je je hoofd koel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.