Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

5 Stamppotten met rode biet


Rode bieten stamppot van Angela uit Waardhuizen

1 kilo aardappels
5 grote rode bieten
1 appel
1 klein uitje
500 gram gehakt
1 ei
gehaktkruiden
1 beschuit

Je schilt de aardappels en je kookt ze gaar, maar niet zo gaar dat ze al uit elkaar vallen.
Je wast de bieten en kookt ongeveer 20 minuten
Laat deze afkoelen en schil ze, daarna snij je de bieten in stukjes ( dobbelstenen)
Met de stampotstamper stamp je de aardappels en de bieten door elkaar heen, onze kinderen vinden iets grovere stampot lekkerder maar dat is een eigen keuze.
De appel, snij je in kleine stukjes, deze doe je door de stampot net als een fijn gesneden uitje.
Je maakt er kleine gehakt balletjes bij en je hebt een heerlijke warme stampotmaaltijd.

Rode Bieten stamppot van Werner uit Aalten

750 g rauwe bietjes
1 theel. grof zeezout
(6 grote tenen knoflook (naar keuze)
zwarte peper uit de molen
4 takjes verse tijm
1 dl olijfolie
1 dl donkere sherryazijn
1 ui
1 fris zure appel
4 hard gekookte eieren
200 g versnipperd ontbijtspek
klontjes roomboter (of één grote klont roomboter) en als laatst natuurlijk 1 kg geschilde aardappelen

Doe de schoongeboende bietjes en alle Ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel daarop en zet hem 1-1½ uur (afhankelijk van het formaat van de bietjes) in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook de aardappelen gaar.
Bak intussen het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui met de staafmixer tot het bijna appelmoes is en roerbak dit in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de huishuidmachine.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, met de aardappelen fijn (dit is naar keuze, niet iedereen is gecharmeerd van knoflook).
Roer of stamp alles door elkaar. Op smaak brengen met evt. zout, peper en een beetje nootmuskaat.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door. 

Rode bieten stamppot van Wendy uit Rotterdam

Neem naar het aantal personen aardappels en kook ze, met een klein gesnipperd uitje erbij.
bietjes, zo ong. 500 gr. gekookt en fijn geraspt.
snipper een uitje door de bietjes,mag er ook 2 in doen maar dit hangt van je smaak af.
schepje suiker door de bietjes. 
stamp het geheel door elkaar,met wat melk en peper/zout naar smaak.
dan voor de lekkere smaak; wat uitgebakken spekjes in krulletjes.
en natuurlijk een overheerlijke wordt erbij.
serveer er heerlijke frisse ijsberg sla bij met een gekookt eitje,komkommer

Rode bieten stamppot van Merel uit Utrecht

1 kg gekookte rode bieten in stukjes
I kilo aardappelen
1 gesnipperde uit
Half bakje champignons
1 blok geitenfeta
1 pakje pittig gekruide tofustukjes
Sap van 1 citroen
Peper/zout of bouillon
Naar smaak: oregano en citroensap
Kook de aardappelen gaar.
Verwarm de bieten

Stamp de aardappelen en de bieten. Voeg eventueel nog een beetje gekookte melk toe, zodat een smeuïge massa ontstaat. Bak de ui, tofu en de champignons met de oregano en afblussen met citroensap. Feta in kleine blokjes snijden . Breng de stamppot op smaak met peper en zout of bouillon. Serveer de stamppot op een bord met in het midden een kuiltje feta en aan de zijkant wat van de ui/tofu en champignonnetjes.

Rode bieten stamppot van Kim

gehakt
rode bieten
kruimige aardappels
een scheutje melk

Zet de aardappels op het vuur. Snij de bieten alvast in dunne plakken. Bak het gehakt (zonder boter of olie). Kook de bietjes. Als alles klaar is (ca. 20 min.) meng je alles door elkaar; gehakt, rode bieten en aardappels. Voeg een scheutje melk toe en wat peper en zout.

 

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 10 december 2010

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.