Redactie
Redactie Opvoeden 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

5 x zo versterk je het vertrouwen tussen jou en je kind

Kinderen vertrouwen hun ouders vanaf de geboorte over het algemeen blindelings. Ze zijn namelijk van nature geneigd om te geloven wat hun ouders hen vertellen. Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren waardoor dit vertrouwen wordt verbroken, maar hoe versterk en behoud je het vertrouwen dat je kind in jou heeft?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard: zo versterk je het tussen jou en je kind!

Waarom vertrouwen jonge kinderen hun ouders? Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Zürich heeft dit te maken met het stofje oxytocine. Dit hormoon, ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd, is verantwoordelijk voor de binding tussen moeders en kinderen. Oxytocine wordt ook vrijgegeven tijdens de borstvoeding.

Vertrouwen is niet eindeloos

Hoewel kinderen dus biologisch zijn ingesteld om hun ouders te vertrouwen dankzij het hormoon oxytocine, blijft vertrouwen een wispelturige zaak. Een jong kind kan zijn vertrouwen namelijk verliezen als er bijvoorbeeld vaak gelogen wordt of door het ervaren van een trauma. Daarnaast worden de hersenen van kinderen naarmate zij ouder worden rijper, waardoor zij ook sceptischer worden. Niet voor niets staan tieners staan tieners erom bekend dat ze alles wat hun ouders zeggen in twijfel trekken.

De hamvraag is dus hoe we als ouders dit vertrouwen van onze kinderen kunnen versterken en behouden:

1. Luisteren

Luisteren – maar dan ook echt luisteren – helpt voor het bevorderen van een vertrouwde omgeving. Als een kind voelt dat er naar hem geluisterd wordt, voelt een kind zich veilig om zijn kleine, en uiteindelijk zijn grotere verhalen, te vertellen. Oftewel: kinderen hebben een vertrouwde omgeving nodig waarin er geluisterd wordt naar elkaar.

2. Altijd de waarheid vertellen

Het niet vertellen van de waarheid is de snelste weg naar het verliezen van het vertrouwen van je kind. De uitdaging voor ouders is dan ook om onderscheid te maken in welk gedeelte van de waarheid je vertelt. Je moet proberen om op lastige vragen zowel eerlijke als passende antwoorden bij de leeftijd te geven.

3. Houd je aan je beloftes

Als je iets aan je kind belooft, moet je je daar ook echt aan houden. Je beloftes nakomen zorgt er namelijk voor dat jouw kind je meer vertrouwt, máár het geeft ook een heel belangrijk voorbeeld voor kinderen. Kinderen leren op die manier dat het belangrijk is om je aan je beloftes te houden.

4. Respecteer je kind

Dit lijkt natuurlijk heel vanzelfsprekend. Maar in de wereld van vandaag, waarin we omringd zijn door sociale media, blijkt dit toch minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Dus, als je kind je een gênant verhaal, foto of citaat toevertrouwd: vraag om toestemming om dit te delen – uit respect voor je kind.

5. Wees kwetsbaar

Vertrouwen werkt twee richtingen op. Laat je kind daarom zien dat jij hem of haar ook vertrouwt. Probeer open te staan voor je gevoelens en uit deze gevoelens naar je kinderen. Ook ouders zijn namelijk kwetsbare mensen, en dat mogen kinderen best zien.

Bron: parent.co

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.