Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoedstijlen 25 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo leer je echt luisteren naar je kind

 

Goed luisteren naar je kind is cruciaal. Niet alleen om te begrijpen wat je kind vertelt, maar ook om het beter te leren kennen en om ervoor te zorgen dat je kind zich veilig en begrepen voelt.

Echt luisteren naar je kind doe je zo!

Echt luisteren naar je kind is enorm belangrijk in de opvoeding. Het is eigenlijk de basis voor alles wat je wilt in de opvoeding. Want door echt te luisteren, krijg je inzicht in wat je kind bezighoudt.

Een kind dat zich gehoord voelt, zal ook eerder luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Als je kind merkt dat je openstaat voor wat het wil vertellen, zal de vertrouwensband tussen jullie groeien. En die band is onmisbaar tussen ouder en kind.

Mening klaar

Je herkent het misschien wel. Je kind vertelt een verhaal en ondertussen dénk je dat je al precies weet wat er gaat komen. Of je hebt je mening al klaar voordat je kind is uitgepraat.

Als je kind een scherpe waarnemer is, wijst het je er misschien meteen op: ‘Je lúistert helemaal niet naar me.’ Maar vaak gebeurt het zonder dat je het goed door hebt. Vaak beginnen we al met praten en uitleggen.

Verschillend

Echt luisteren is zo simpel nog niet. Want hetzelfde verhaal kan bij verschillende ouders heel verschillend binnen komen. Stel, een meisje vertelt een heel verhaal over hoe ze samen met een vriendinnetje op haar slaapkamer met kleden een tent hebben gemaakt.

Als een ouder dit kind sowieso al een rommelkont vindt, zal die vooral denken aan wat er allemaal moet worden opgeruimd. Een andere ouder, die ervan kan genieten als kinderen hun eigen spelletjes bedenken, zal de creativiteit van het kind bewonderen. Wat je precies oppikt uit een verhaal van je kind, hangt dus heel erg af van bijvoorbeeld wie je zelf bent, hoe je je kind ziet, hoe je in je vel zit.

Uitzetten

Het is daarom belangrijk om je ervan bewust te zijn hoe jij zelf in elkaar zit en hoe je naar je kind kijkt. Hoe beter je je daarvan bewust bent, hoe beter het je zal lukken om je eigen gedachten en oordelen even te parkeren als je met je kind praat.

Als het je lukt om die gedachten en oordelen even uit te zetten, komt er ruimte vrij. En dankzij die ruimte kan je kind vertellen wat het echt wil vertellen.

Nieuwsgierig

Wat is er verder nodig om echt te luisteren naar je kind? Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent en dat je volledig concentreert op wat je kind vertelt.

Belangrijk is ook dat je tijd vrijmaakt voor een gesprek. Natuurlijk praat je kind weleens tegen je als jij ondertussen met iets anders bezig bent, maar voor een goed gesprek zijn tijd en aandacht enorm belangrijk. Kies daarvoor een moment waarop je alleen bent met je kind en het rustig is, bijvoorbeeld bij het naar bed brengen. Als je kind iets belangrijks wil vertellen en je hebt eigenlijk geen tijd, zeg dat dan eerlijk. “Ik wil graag naar je luisteren, maar nu lukt dat niet omdat ik zo weg moet. Zullen we het er (tijdstip) even over hebben?”

Aandacht

Als jullie samen een rustig moment hebben, richt dan je aandacht volledig op je kind. Zet je telefoon, laat je even niet afleiden door andere zaken (taakjes die nog op je wachten, een ander kind dat de aandacht vraagt)

Laat je kind uitpraten en luister zonder commentaar te leveren. Laat vooral merken dat je luistert door af en toe te knikken of ‘hmm-mm’ te zeggen of door te vragen (‘Wat vind je daarvan?’ ‘En toen, wat gebeurde er toen?’).

Samenvatten

Denk niet te snel dat je weet hoe het zit, maar laat je kind het uitleggen. Als je kind klaar is met vertellen, kun je samenvatten wat je hebt gehoord en checken of je het goed begrepen hebt. Ook kun je benoemen welke behoeften en gevoelens je kind heeft en je kind bedanken dat het dit met jou wilde delen.

https://www.jmouders.nl/beter-luisteren-naar-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.