Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 17 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

8x handige tips voor stressmanagement voor tieners

Stress in het leven is haast onvermijdelijk en ook voor tieners is het geen uitzondering. De overgang van de kindertijd naar volwassenheid kan heel wat uitdagingen met zich meebrengen. Stress is daar ook een onderdeel van. Wil je jouw tiener leren omgaan met stress? Check hier dan wat handige tips voor stressmanagement.

Stress is niet fijn, maar ondanks dat kun je jouw kind er wel mee leren omgaan. Met deze tips kun je de stress bij tieners niet alleen verminderen, ook kun je ze helpen om sterker te worden voor de toekomst.

Stressmanagement voor tieners: handige tips bij stress

1. Bepaal de oorzaken

Tijdens deze eerste stap is het belangrijk om de oorzaken van stress te bepalen. Brengt de tijd, school en het huiswerk stress, of krijgt jouw kind juist stress door sociale druk, problemen in de familie of heeft het persoonlijke zorgen? Als je dit duidelijk hebt, dan kan er gewerkt worden aan een oplossing.

2. Time management

Bij stressmanagement hoort ook een goede time management. Veel tieners krijgen namelijk stress door een slechte planning. Help je kind bij het maken van een studieplanning en moedig je kind aan om de kostbare tijd slim te verdelen tussen school, vrije tijd en een goede nachtrust. Op deze manier zullen ze minder overweldigd zijn en zich minder gestrest voelen.

3. Voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een goede manier om stress te verminderen. Het helpt het lichaam om gelukshormonen vrij te geven. Deze hormonen zullen de stress in het lichaam verminderen en de stemming verbeteren. Laat je kinderen voetballen, een vechtsport, yoga of een andere sport beoefenen. Je zal zien dat dit jouw kind goed doet.

4. Gezonde voeding

Een gezonde voeding speelt ook een rol in stressmanagement. Te veel suiker en cafeïne kan het stressniveau verhogen, terwijl gezonde voeding zoals, fruit, groenten en granen goed is voor de energie en de mood van je kind.

5. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een eenvoudige manier om stress te verminderen. Leer tieners om diep in te ademen en langzaam uit te ademen wanneer ze zich gestrest voelen. Dit kan hen helpen om kalm te blijven en stressvolle situaties beter aan te pakken.

6. Praat erover

Het is belangrijk dat tieners weten dat ze altijd met je kunnen praten over hun stress. Zorg ervoor dat ze zich door jou, vrienden en andere familieleden gesteund voelen. Het delen van gevoelens kan een enorme opluchting zijn.

7. Realistische doelen stellen

Stress wordt soms veroorzaakt doordat tieners te hoge verwachtingen hebben van zichzelf. Zorg er daarom samen voor dat ze realistische doelen stellen. Hebben ze een doel gehaald? Vier dit dan samen, hoe klein ze ook zijn. Hierdoor zal het zelfvertrouwen groeien en de druk afnemen.

8. Leer je kind ‘nee’ te zeggen

Tieners kunnen stress krijgen, doordat ze te veel doen of te veel willen doen. Leer je kind grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen. Wanneer ze dit vaker zeggen, zullen ze zich minder snel overweldigd voelen. Op deze manier leren ze niet alleen hun eigen behoeften begrijpen, maar ook te respecteren en hierdoor zullen ze minder stress ervaren.

Dít is waarom slapen tijdens de puberteit zo belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.