Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mentale gezondheid 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom ADHD bij meisjes vaak niet wordt herkend

Vaak wordt gedacht dat jongens meer last hebben van ADHD dan meisjes. Onterecht. Want ook bij meisjes komt ADHD voor. Toch worden de symptomen bij meisjes met ADHD vaak niet herkend. De redenen hiervoor lees je hier.

Bij drukke kinderen wordt er vaak gesuggereerd dat ze wel ADHD zullen hebben. Toch zijn er een heleboel symptomen die niets met de hoeveelheid energie te maken hebben en net deze symptomen worden bij meisjes vaak niet herkend.

ADHD bij meisjes

In 33 tot 50 procent van de gevallen wordt ADHD bij meisjes niet herkend. Dat komt omdat niet alle symptomen herkend worden. Wist jij bijvoorbeeld dat het vertonen van geïsoleerd gedrag of overgevoeligheid een symptoom kan zijn van ADHD? Het complete overzicht van symptomen lees je hier.

Er wordt vaak onterecht gedacht dat meisjes (en vrouwen) last hebben van angststoornissen, hormoonschommelingen of gedragsstoornissen. Gelukkig begint de wetenschap wakker te worden en zijn er de laatste jaren steeds meer onderzoeken die gericht zijn op de symptomen bij meisjes. De redenen hiervoor zijn:

1. Meisjes werden niet meegenomen in onderzoeken

Voor lange tijd werd gedacht dat alleen jongens ADHD konden hebben. Meisjes werden dus simpelweg niet meegenomen in de onderzoeken. Hoe bizar het ook klinkt, maar er is in de wetenschap dus een gigantisch ‘gat’ in de literatuur wanneer het over kennis over ADHD bij meisjes gaat.

2. Meisjes krijgen vaker een verkeerde diagnose

Juist omdat psychologen en onderzoekers er nog niet van overtuigd zijn dat ADHD bij meisjes mogelijk is, krijgen zij vaker een verkeerde diagnose. Wanneer meisjes tegen problemen aanlopen wordt dit vaker gediagnostiseerd als angststoornissen, depressie of hormonale problemen.

3. Meetinstrumenten zijn gericht op jongens

Doordat de focus in wetenschappelijke onderzoeken gericht is op jongens, is het niet meer dan logisch dat de meetinstrumenten om de diagnose te kunnen vast te stellen ook enkel gericht zijn op de symptomen die bij jongens voorkomen. Zo is bijvoorbeeld de vragenlijst van Conners gericht op symptomen als rusteloosheid en hyperactiviteit. En laten dit nu net de symptomen zijn die we vaak bij jongens zien.

4. Meisjes kunnen symptomen beter compenseren

Uit onderzoek blijkt dat meisjes over het algemeen meer moeite doen om hun symptomen te verbergen of compenseren. Hierdoor kan ADHD bij meisjes minder opvallen dan bij jongens. Zo blijkt dat meisjes die moeite hebben op school meer moeite doen om hun schoolprestaties goed te houden dan jongens. Meisjes met ADHD zullen meer moeite doen om die onvoldoendes op te halen, en zullen in vergelijking met jongens dus meer uren in hun huiswerk steken.

Meer informatie over ADHD bij meisjes lees je hier. 

Sam (39) is docent in het specifiek onderwijs: ‘Eigenlijk ben ik meer aan het opvoeden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.