Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Mentale gezondheid 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

ADHD bij meisjes: 9 signalen waaraan je het kunt herkennen

In 33 tot 50 procent van de gevallen wordt ADHD bij meisjes niet herkend. ADHD komt bij meisjes namelijk anders naar voren dan bij jongens. Zo kunnen de symptomen minder duidelijk zijn. De volgende signalen van ADHD kunnen er anders uitzien bij meisjes.

ADHD wordt vaak omschreven als ‘Alle dagen heel druk’. En hoewel jongens met ADHD inderdaad vaak erg hyperactief en onrustig zijn is dit bij meisjes lang niet altijd het geval. Hieronder lees je hoe ADHD bij meisjes zich uit.

ADHD bij meisjes herkennen

Expert en psychologie dokter Mark Griffin, legt uit hoe ADHD bij meisjes precies verschilt van ADHD bij jongens. Je kunt het aan de hand van de volgende punten herkennen:

1. Minder hyperactief

Het nummer één symptoom dat wordt geassocieerd met ADHD is hyperactiviteit. Maar in vergelijking met de jongens met ADHD, hebben meisjes minder moeite met stilzitten. Volgens Griffin hebben de meisjes een stuk minder last van friemelen en ook niet de drang om continue te bewegen.

2. Minder impulsief

Meisjes kunnen ook beter hun impulsen onder controle houden. Griffin: ‘De meiden komen veel minder in de problemen door impulsief gedrag. Ze pakken bijvoorbeeld niet zomaar iets zonder het te vragen.’

3. Minder drukke aanwezigheid op school

Omdat de meisjes met ADHD minder impulsief en hyperactief zijn, is de kans groot dat hun ADHD ook op school minder makkelijk wordt opgemerkt. Ze glippen er als het ware tussendoor omdat ze zich rustiger gedragen en zich wat meer op de achtergrond houden.

4.  Ze zijn vaker afgeleid

Een signaal dat de jongens en meisjes wel met elkaar gemeen hebben, zijn de concentratieproblemen. De meisjes zijn net zo vaak en snel afgeleid. Het ziet er bij hun iets anders uit: ze zijn meer aan het dagdromen, komen teruggetrokken over en zijn afgeleid in de klas.

5. Ze hebben meer last van gevoelens als schaamte en een laag zelfbeeld

Het kan voorkomen dat een meisje met ADHD zich schaamt voor het feit dat ze zich maar moeilijk kan focussen of opletten. De kans is groot dat ze het zichzelf kwalijk gaat nemen dat ze met bepaalde (sociale) dingen moeite heeft. Dit kan een behoorlijke impact hebben op het zelfvertrouwen.

6. Ze vertonen geïsoleerd gedrag

Voor zowel jongens als meisjes met ADHD kan het moeilijk zijn om vrienden te maken. Voor meisjes komt hier een extra uitdaging bij kijken. Vaak wordt van meisjes verwacht dat ze bepaalde sociale vaardigheden hebben. Bijvoorbeeld dat ze zich kunnen inleven in een ander, gevoelens tonen en subtiele sociale hints oppikken. Omdat dit met ADHD lastiger is, kan het zorgen voor sociale problemen.

7. Ze zijn erg emotioneel en heel gevoelig

Sterke uiteenlopende emoties en ADHD gaan vaak hand in hand. Meisjes komen wel vaak hypersensitief en extreem emotioneel over ten opzichte van jongens.

8. Ze praten heel veel

Kletsen is een favoriete bezigheid van veel kinderen. Maar bij meisjes met ADHD staat het gevoel om te stoppen met praten zo’n beetje uitgeschakeld. Griffin: ‘Ze negeren eerder de hints en signalen van vrienden en familie die proberen het gesprek te sturen. Ook is er minder kans voor een ander om aan het aan woord te komen.’ Ze zijn ook vaker geneigd om gesprekken van anderen te onderbreken. Bovendien kunnen ze het niet goed aanvoelen als het niet gepast is om te spreken.

9. Ze hebben een grotere kans op het ontwikkelen van depressies en angststoornissen

Als de klachten van ADHD niet behandeld worden, kunnen de meisjes in hun latere leven last krijgen van andere stoornissen. Denk aan depressies, verslavingen en angststoornissen. Dit kan vooral in de periode van de puberteit ontstaan. Maar het is ook denkbaar dat dit pas jaren later gebeurt als volwassen vrouw. Ook al valt ADHD dus minder op dan bij jongens, het is dus nog steeds belangrijk dat meisjes ook de juiste behandeling krijgen.

Een kind met ADD opvoeden? Deze 12 tips kunnen je helpen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Healthy

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.