Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 26 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

6 tips om afscheid nemen op school makkelijker te maken voor je kind.

Sommige kinderen wandelen zo de klas in en gaan lekker spelen met vriendjes terwijl andere kinderen zich aan je vastklampen als een aapje. Ze willen niet dat je weg gaat en vinden het heel lastig om afscheid te nemen. Dat is niet alleen zielig voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Daarom geven wij je tips om het afscheid nemen op school makkelijker te maken.

Er hoeft geen specifieke reden te zijn dat je kind het moeilijk vindt om afscheid te nemen, bij sommige kids is dat nou eenmaal zo. Wel kan je er op een bepaalde manier mee omgaan, zodat het afscheid nemen voor jullie beide makkelijker wordt.

Afscheid nemen op school makkelijker maken

Soms duurt het even, maar uiteindelijk zullen deze tips je zeker helpen.

1. Bereid je kind voor

Als je weet dat je kind het afscheid nemen lastig vindt, omdat dit op de opvang bijvoorbeeld ook zo is, dan kan je hem het beste goed voorbereiden. Vertel op een positieve manier over school en leg het ritme van de ochtend uit. Dit kan een houvast zijn voor je kind.

Zorg ervoor dat als je kleuter gaat wennen op de basisschool, er verder geen grote veranderingen plaatsvinden in huis of in het gezin. Een nieuwe school, nieuwe juf of meester en een klas vol onbekende kids is al verandering genoeg voor je mini.

2. Ritme en regelmaat

Kinderen houden er nou eenmaal van: ritme en regelmaat in hun jonge leventje. Vertel ze wat het ritme is en laat de ochtenden zoveel mogelijk hetzelfde verlopen. Van wakker worden tot aankleden, samen ontbijten, tandjes poetsen en dan naar buiten om naar school te gaan.

En ook op school kan je dit doorvoeren: jas ophangen, tas opruimen, de juf of meester goedemorgen zeggen en dan afscheid nemen van elkaar.

3. Iets vertrouwds mee

Soms helpt het voor kinderen om iets vertrouwds mee te nemen, iets waar ze troost bij kunnen zoeken zoals een knuffel of doekje.

4. Ga weg op het juiste moment

Neem afscheid van je kind en ga dan ook echt weg, blijf niet te lang hangen want dat is verwarrend voor je kleuter. Maar ga niet weg als hij zich huilend aan je vasthoudt en weggetrokken moet worden. Ook weggaan zonder gedag zeggen is niet verstandig, dit houdt de angst voor het afscheid nemen juist in stand. Wat fijn is voor je kind is dat je de tijd neemt om je kind te laten wennen (kom ruim op tijd op school). Is hij fijn aan het spelen, zeg dan gedag en ga weg.

5. Heb contact met de juf of meester

Zij zijn gespecialiseerd in kinderen en kunnen je helpen het afscheid makkelijker te maken als ze weten dat je kleuter dit lastig of spannend vindt. Misschien kunnen ze je samen uitzwaaien of mag je kind nog even bij de juf of meester zitten.

6. Heb geduld

Het kan een tijdje duren totdat je kind echt gewend is aan de nieuwe school, de juf of meester, alle kinderen en het heel nieuwe ritme van vijf dagen naar school gaan. Geef daarom niet op en houd je aan een bepaald ritme in het gedag zeggen. Je zal zien dat het na een tijdje beter gaat.

Met deze tip krijg je meer inzicht in het (school)leven van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.