Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Advies van de redactie: ‘Kan ik mijn gevoelige dochter een verhuizing aandoen?’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: kan ik mijn gevoelige dochter wel een verhuizing aandoen?

De vraag

‘Mijn dochter zit in groep 6, ze heeft een super leuke klas en lieve leerkrachten. Ze is heel gevoelig en heeft moeite met prikkels. Gelukkig krijgt ze daarbij op school nu de juiste hulp en begeleiding waardoor het heel goed gaat. Heel fijn dus! Maar nu komt het probleem.

We hebben ons droomhuis gevonden en willen daarom erg graag verhuizen. Dat zou betekenen dat onze dochter van school moet en volgend jaar in groep 7 ergens helemaal opnieuw moet beginnen. Ik weet niet of ik haar dat wel kan aandoen. Misschien kunnen we beter wachten met verhuizen tot ze op de middelbare school zit, maar dan heb ik wellicht hetzelfde probleem met mijn andere twee kinderen. Die zitten nu in groep 2 en 4 dus als ik naar hen kijk verhuis ik liever nu, dan over twee jaar. Wat zou u doen?’

Advies van de redactie

Je wilt graag verhuizen maar je twijfelt. Jullie oudste zit eigenlijk zo goed op haar plek. Ze zit al in groep 6, de leerkrachten kennen haar en ze krijgt precies de hulp die nu nodig is. Bovendien zeg je dat het een gevoelig meisje is en dat ze in zo’n fijne klas zit. Dit alles is heel veel waard.

Is het verstandig om haar nu naar een nieuwe basisschool te sturen, met allemaal nieuwe klasgenoten waartussen je dochter een plekje zal moeten vinden, met leerkrachten die je dochter nog helemaal niet kennen. Misschien gaat alles goed en komt ze in een heerlijke nieuwe klas en loopt alles zoals je had gehoopt.

Maar wat als het tegenvalt? Wat als het wennen in een nieuwe groep 7 haar toch te veel kruim kost en de extra hulp pas laat gerealiseerd wordt op de nieuwe school? Je kunt het niet even over doen. Als ouders kun je het maar één keer goed doen. Hoe graag wil je eigenlijk verhuizen? Een fijne klas, een goede school is voor een kind goud waard. Sommige kinderen switchen zonder problemen maar het verhaal van jouw dochter voorspelt misschien iets anders.

Andere opties

Is het misschien een optie om te verhuizen maar je dochter nog op dezelfde school te laten? Ook al moet je daar dan misschien een stukje voor rijden met de auto? Of kun je verder zoeken naar een droomhuis wat dichter in de buurt van school is? Op basis van je verhaal lijkt het verstandiger om nu niet te verhuizen, maar dit is natuurlijk gebaseerd op een klein stukje tekst. Het is altijd goed om met meerdere mensen te praten en alles eens even goed te laten bezinken.

Wanneer je twee jaar wacht met verhuizen gaat je tweede naar groep 6 en je jongste naar groep 4. Je moet nooit te ver in de toekomst kijken, maar het kan best zo zijn dat je over twee jaar helemaal niet twijfelt en met je hele gezin de nieuwe start wel goed aandurft. Met z’n allen naar een nieuwe plaats, een nieuw huis, je oudste naar de middelbare en je andere twee naar een nieuwe school. Succes met deze moeilijke beslissing.

Verhuizen met jonge kinderen: zo bereid je ze er op voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.