Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 29 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze tip krijg je meer inzicht in het (school)leven van je kind

Je kind gaat lekker naar school en leeft daar een eigen leventje vol vrienden en vriendinnen en lessen van de leukste (of juist niet leuke) leerkrachten waar jij eigenlijk niet heel veel vanaf weet. De meeste kinderen vertellen dan ook erg weinig over hun schoolleven en als je ernaar vraagt, komt er al helemaal weinig uit.

Toch ben je gewoon heel geïnteresseerd en nieuwsgierig over het eigen schoolleven van je kind en vraag je toch maar dagelijks hoe het was op school en wat hij/zij allemaal heeft gedaan. Heel soms heeft je zoon of dochter wat nieuws te vertellen, maar meestal niet echt. Met deze tip zal je waarschijnlijk wél meer te weten komen.

Zo leer je meer over het schoolleven van je kind

Hoe jong of oud ook: je kind heeft je nodig als er wat is of wanneer er iets speelt in zijn of haar eigen wereldje. Soms is het in de drukte van de dag lastig om je te benaderen, daarom is het zo fijn voor je kind en voor jezelf om de dag samen af te sluiten.

Dat hoeft niet per se voor het slapengaan te zijn, je kan zelf kijken wat een geschikt moment is. Een momentje, al is het tien minuten, dat jullie samen zijn en dat je kind weet dat je er voor hem bent. Bijvoorbeeld als jullie naar de supermarkt wandelen, samen koken of even een kopje thee drinken ’s avonds op de bank. Ga zonder verwachtingen het gesprek aan, want soms heeft je kind ook gewoon niks te vertellen of helemaal geen zin om iets te vertellen (en dat is ook ok).

Maar vaak openen deze rustige momenten het gesprek, omdat je kind merkt dat je volledige aandacht hebt voor hem of haar. Neem samen de dag even door en stel open vragen, wees geïnteresseerd, luister goed en herhaal desnoods wat je kind je vertelt door het kort samen te vatten. Zo voelt je kind aan dat je echt luistert en dat je kind veilig kan praten over wat hem of haar eventueel dwars zit.

Fijn is het ook voor je kind als jullie elkaar niet per se aan hoeven kijken. Minder leuke dingen worden dan namelijk makkelijker gedeeld. Vertel je kind ook altijd dat je het fijn vindt dat jullie zulke momenten samen hebben. Je kind leert op deze manier dat je er altijd bent en dat hij of zij altijd bij je terecht kan als er iets aan de hand is bijvoorbeeld

Een kijkje in de belevingswereld van je kind? Stel dan deze 35 originele vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.