Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Kirsten (38): ‘Mijn dochter van negen is al ongesteld geworden’

Het ene kind wordt eerder ongesteld dan de ander. De dochter van Kirsten is met negen jaar de eerste van haar klas die al menstrueert. ‘We hebben samen geprobeerd om een tampon in te brengen.’

“Roxanne was altijd al de langste van de klas. Toen ze acht jaar werd, kwam daar nog eens een groeispurt bovenop. Ze steekt zeker een kop boven haar vriendinnetjes uit. Afgelopen jaar begonnen haar borsten zich ook te ontwikkelen. Ze was net negen jaar.

Mijn dochter van negen is al ongesteld geworden

Toen we van de zomer op vakantie gingen, gebeurde het voor het eerst. Roxanne liep al de hele dag met buikpijn rond en wilde eigenlijk niet veel doen. Daarom bleven we maar op de camping. Vlak voor het eten kwam ze naar me toe.

Ze was duidelijk van slag en had tranen in haar ogen. Toen ik vroeg wat er aan de hand was, vertelde ze dat ze buikpijn had en bloed in haar onderbroek had. Van tevoren heb ik haar wel wat dingen uitgelegd over menstruatie, omdat ik zag dat ze al vroeg in de puberteit begon te komen.

Tampon inbrengen

Ze had zelf helemaal niet verwacht dat het zou gebeuren en was erg geschrokken van het bloed. Voor haar natuurlijk een heel vervelend moment, want we zaten in Frankrijk en het was bloedheet. Roxanne wilde lekker zwemmen met de andere kinderen.

Ik ben met haar naar het toilet gegaan en heb haar uitgelegd hoe je een tampon gebruikt. Het zou zonde zijn als ze dagenlang in de hitte zou zitten met maandverband zonder naar het zwembad te kunnen. Ze was het met mij eens en toen hebben we samen geprobeerd om een tampon in te brengen.

Privé houden

Roxanne vond het spannend, maar gelukkig werkte dit wel voor haar. De eerste avond heeft ze paracetamol geslikt tegen de buikpijn en hebben we een goed gesprek gehad over ongesteld worden en de puberteit.

Omdat ze nog niemand van haar vriendinnen hier over gehoord had, vond ze het helemaal niet leuk dat het bij haar zo vroeg begon. Heel begrijpelijk natuurlijk, ik heb toen ook tegen haar gezegd dat ze het helemaal niet op school hoeft te vertellen als ze dat niet wil. Het is privé en niet iedereen hoeft dat te weten.

Andere levensfase

Ik hoop dat ze nog wel kind blijft en niet buiten de groep valt op school. Ik kan me voorstellen dat ze in een hele andere levensfase terecht komt dat de kinderen in haar klas.”

Alles over menstruatieondergoed voor je dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.