Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 17 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Belangrijke afspraken met je kind voor het gebruik van een smartphone

We leven in een digitaal tijdperk, dus zal je kind op een gegeven moment om een mobiele telefoon vragen. Als je denkt dat je kind eraan toe is, is het handig om enkele belangrijke afspraken met je kind te maken over het gebruik van een smartphone.

Je wilt waarschijnlijk niet dat je kind vanaf dat moment alleen nog maar achter een beeldscherm te vinden is en ook het online gebruik wil je misschien in de gaten houden. Spreek daarom de volgende dingen met je kind af op het moment dat hij of zij een telefoon gaat gebruiken.

Afspraken met je kind over smartphone

Leg de afspraken vast en wees consequent. En… sommige van die afspraken gelden ook voor jou.

1. Social media op privé

Zorg ervoor dat de social media accounts van je kind voor zover dat kan op privé staan, zodat niet iedereen zomaar mee kan kijken. Praat ook met je kind over het gebruik van social media, geef uitleg over fake accounts en bespreek samen wat wel en niet gepost kan worden.

Leer je kind signalen herkennen wanneer er iets niet klopt en laat het weten dat hij altijd bij je terecht kan met vragen of met vervelende situaties. Weet je niet hoe je dit aanpakt? Lees je dan samen met je kind in, bijvoorbeeld via hoezomediawijs.nl. De beste afspraak die je kan maken is om af en toe samen even door de volgerslijst te gaan om te kijken of er geen vreemde accounts tussen zitten.

2. Houd het online leven van je kind in de gaten

Natuurlijk niet stiekem, maar in samenspraak met je kind. Volg hem bijvoorbeeld op social media en zorg ervoor dat je zelf op de hoogte bent van de verschillende apps waar je kind op te vinden is. Volg desnoods een cursus om bij te blijven, dan weet je waar je kind mee bezig is en waar je op moet letten.

Vertel hem over cyberpesten en de gevolgen daarvan. Spreek af dat je inzicht krijgt in het online leven van je kind, net zoals dat je weet met wie hij in real life omgaat. En ga het gesprek zoveel mogelijk aan, zodat het bespreekbaar blijft.

3. De regels van school aanhouden

Zoek uit wat de regels op school zijn over het gebruik van een mobiele telefoon en bespreek deze met je kind. Leg uit dat je het belangrijk vindt dat hij zich hieraan houdt en waarom.

4. Geen smartphone aan de eettafel

Of jullie nu samen ontbijten, avondeten of een kopje thee drinken: tijd voor elkaar is belangrijk. De telefoon is dus verboden terrein aan tafel. Yep, ook voor jou! Want goed voorbeeld, doet goed volgen.

5. Geen smartphone in bed

Het felle licht van dat beeldscherm is niet bevordelijk voor een goede nachtrust en steeds maar op die telefoon willen kijken ook niet. Het beste is dan ook om af te spreken dat de telefoon ergens anders ligt als je kind naar bed gaat. Bijvoorbeeld in de huiskamer aan de oplader of in ieder geval uit de buurt van het bed van je kind en het liefst uit. Zo kan je kind ook niet in de verleiding komen omdat hij ziet of hoort dat er een appje binnenkomt.

Lees ook:

Ligt je puber ‘s avonds stiekem met zijn of haar telefoon in bed? Dit kun je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.