Gina Koninkx
Gina Koninkx Social media 26 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Ligt je puber ‘s avonds stiekem met zijn of haar telefoon in bed? Dit kun je doen

Het lijkt wel alsof de smartphone van je puber met secondelijm is vastgelijmd aan de handen van je kind. Vreselijk irritant vind je het soms. Je hebt natuurlijk wel zo je ideeën over het telefoongebruik van je puber, maar zoals we allemaal weten zijn pubers nogal *uhm* opstandig.

Het telefoongebruik van je puber

Loslaten, ho maar! Jouw puber loopt bijna 24/7 met zijn smartphone rond. Gek word je ervan. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels te maken over het telefoongebruik van je kinderen. Maar wat te doen als ze ‘s avonds hun telefoon stiekem erbij pakken in bed?

1. Verbod op een telefoon in de slaapkamer

Om het meteen maar zo resoluut mogelijk aan te pakken, is het een idee om telefoongebruik te verbieden op de slaapkamer. Dit is een duidelijke regel die niet op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, want vooral dat laatste kan voor de nodige discussies zorgen.

Je kunt een bakje op jouw eigen slaapkamer zetten waar ‘s avonds de telefoons van je kinderen in moeten worden gelegd. De volgende ochtend krijgen ze deze terug om te voorkomen dat ze ‘s avonds stiekem op TikTok zitten te loeren.

LEES OOK: Nog even wachten of juist niet: op welke leeftijd is het normaal dat een kind zijn eigen mobiele telefoon heeft?

2. Stel een tijdslimiet in

Als ouder kun je behoorlijk wat instellingen aanpassen op de telefoon van je kinderen. Zo kun je een maximum tijdslimiet instellen op apps waardoor deze automatisch worden afgesloten zodra ze deze limiet overschrijden. Helaas zijn er tegenwoordig ook voldoende pubers die weten hoe ze deze regels kunnen omzeilen (hun tijdszone aanpassen bijvoorbeeld) dus het biedt niet voor iedereen de juiste oplossing.

3. De telefoon moet worden uitgeschakeld

Komt eigenlijk neer op het eerste punt. Hierdoor kunnen ze geen gebruik maken van hun telefoon maar geef je ze wel iets meer vertrouwen. Merk je toch dat ze stiekem op WhatsApp online komen en hun telefoon weer hebben aangezet, dan heeft dat de nodige consequenties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.