Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Nog even wachten of juist niet: op welke leeftijd is het normaal dat een kind zijn eigen mobiele telefoon heeft?

Het is tegenwoordig een genormaliseerd straatbeeld: iedereen heeft een telefoon in zijn handen. Zelfs jonge kids hebben er een in hun zak en dat doet dan ook deze vraag rijzen bij ouders: op welke leeftijd is het normaal dat mijn kind een mobiele telefoon krijgt? Een moeilijke beslissing of juist niet?

Eerste mobiele telefoon

De meerderheid van de 10-jarigen heeft een eigen mobiele telefoon. Ja, dat gemiddelde is behoorlijk naar beneden gegaan de afgelopen jaren. Waar deze leeftijd eerst op 13,2 lag, moeten we er op steeds jongere leeftijd aan geloven. Waar de een dat vreselijk vindt, ziet de ander er juist wel wat in.

Natuurlijk bepaal jij als ouder op welke leeftijd je zoon of dochter een mobiele telefoon krijgt. Toch zijn er genoeg ouders die het zelf eigenlijk niet zo goed weten en wel een leidraad kunnen gebruiken. Wat is normaal?

Voordelen van een mobiele telefoon

Waar de een met gemak een telefoon aanschaft voor zijn kind van acht, wacht de ander daar liever nog een aantal jaar mee. Helemaal niet erg natuurlijk want jij als ouder beslist hierover.

Het is in ieder geval goed om te weten dat een mobiele telefoon veel positieve dingen kan brengen. Zo is je kind altijd bereikbaar (en als ouder is dat toch best een fijn idee) en kun je hem of haar zelfs volgen. Daarnaast werken ook scholen (zelfs basisscholen) steeds vaker met het delen van roosters op mobiele telefoons en is er een appgroep voor de klas (daar zitten soms zelfs de ouders in).

Maak goede afspraken

Tegenwoordig heeft maar liefst 1 op de 3 acht jarigen al een eigen telefoon. Of je nou wat eerder bent of juist later, het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met je kind over het gebruik van hun telefoon. Je kunt als ouder apps blokkeren, een maximale schermtijd instellen maar ook meekijken naar wat je kids online doen.

Je kunt altijd overleggen met andere ouders, wat vinden zij? Als je merkt dat je kind als een van de enigen uit de klas nog geen telefoon heeft, is het misschien toch goed daarover na te gaan denken. Hoewel het een behoorlijke stap is, kunnen we er niet meer omheen tegenwoordig.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.