Wat is een boomer? En wie vallen onder generatie Alpha? Alle generaties op een rij
Als we het hebben over de verschillende generaties, weten we soms eigenlijk niet precies wie waar nou bij hoort. Want wat is een boomer? En bij welke groep hoort welke leeftijd? Geen zorgen, wij zetten ze allemaal voor je op een rij.
Bij welke generatie hoor jij?
Generaties op een rij
Je hoort de verschillende termen vast weleens voorbij komen: boomer, millenial of Gen-Z. Maar wie hoort waar nu bij? Wij zetten alle generaties op een rij.
Let wel op: op internet verschillen de leeftijden per generatie, het ligt er dus erg aan aan wie je het vraagt. Dit zijn de leeftijden per groep die wij hanteren:
Babyboomers – geboren tussen 1941 en 1955
De babyboomers zijn de mensen die geboren zijn tussen 1941 en 1955. Na de oorlog was er sprake van een heuse geboortegolf, tot deze groep behoort nog steeds een grote groep mensen. Zelfontplooiing en ambities stonden in die tijd centraal. Nu zijn de boomers met pensioen, maar lui? Dat zeker niet, ze zijn nog steeds erg actief in het dagelijkse leven.
Bij de meeste babyboomers zullen de ouders helaas al overleden zijn, maar de kans is groot dat zij zelf wel ouders, grootouders en misschien zelfs wel overgrootouders zijn. Hoe bijzonder is dat? Zij zijn de oudste van een paar generaties en vinden het dan ook mooi dat ze dat nog mee mogen maken.
Generatie X – geboren tussen 1956 en 1970
Generatie X zijn de mensen die geboren zijn tussen 1956 en 1970. Ze zijn opgegroeid in een autoritair systeem en door de economische crisis was er sprake van grote werkloosheid. Ze leefden al snel van een uitkering, waardoor ze ook wel de verloren generatie genoemd werden. Ze worden nu gezien als plichtsgetrouw en houden graag vast aan oude patronen.
Bij de mensen uit deze groep is de kans zeker aanwezig dat hun ouders nog leven, maar dat ze zelf ook ouders zijn. Ook kunnen ze zelfs al kleinkinderen hebben, wat dit voor hen een bijzondere tijd maakt. De kans is groot dat hun eigen kinderen de opvoeding enigszins anders aanpakken, maar dat vinden ze ook niet gek, omdat het nu een hele andere tijd is dan toen zij opgroeiden.
Pragmatische generatie/De Xennial – geboren tussen 1971 en 1985
De mensen van de pragmatische generatie zijn geboren tussen 1971 en 1985. Deze groep kende weer betere tijden, is hoger opgeleid en ook hier stonden zelfontploooing en zelfstandigheid centraal. Het zijn harde werkers, die minder uitgesproken zijn, maar wel graag hogerop willen komen en promotie willen maken.
Ook bij deze groep mensen is de kans groot dat er in de familie meerdere generaties bestaan. Of ze zelf al kleinkinderen hebben zal erg verschillend zijn, maar ze genieten ervan dat hun kinderen volwassen zijn, een baan hebben en misschien wel een fijne relatie en kinderen hebben. Natuurlijk kunnen ze echt nog wel hun zorgen hebben, maar opver het algemeen zijn ze blij dat hun kinderen goed terecht zijn gekomen.
Generatie Y/Millennials – geboren tussen 1986 en 2000
Tot generatie Y, ook wel millennials genoemd, behoren de mensen die geboren zijn tussen 1986 en 2000. Ze worden ook wel de prestatiegeneratie genoemd. Ze zijn opgegroeid met hoge welvaart, technologie en internet, zijn hoogopgeleid en gericht op hun persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn creatief, innovatief en kritisch, zeker omdat er tegenwoordig zoveel keuze is als het gaat om studies en beroepen.
De millennials is een diverse groep, zo kunnen sommigen al kinderen hebben, maar zijn anderen misschien net pas klaar met studeren en begint het ‘volwassenleven’ net. Degenen die al kinderen hebben, vinden het ouderschap enorm belangrijk, maar een groot deel van hen wil ondertussen ook graag blijven werken en zichzelf ontwikkelen. Dat is met deze generatie ook heel normaal geworden.
Generatie Z – geboren tussen 2001 en 2015
Tot generatie Z behoren de mensen die geboren zijn tussen 2001 en 2015. Ze zijn opgegroeid in het digitale tijdperk met smartphones en social media. Ze hebben een flexibele werkstijl, zijn mondig, snel verveeld, maar willen ook weldegelijk het verschil maken. Zo zijn ze geïnteresseerd in maatschappelijke en ecologische kwesties.
De mensen van Gen-Z zijn zelf (meestal) nog geen ouders, maar richten zich nu volop op hun studie of hun baan. Ze willen graag carriére maken en interesseren zich in de wereld om hen heen. Hoewel ze misschien anders denken over bepaalde dingen dan hun ouders, hebben ze wel respect voor hen nu ze zelf ook ouder worden.
Generatie Alpha – geboren na 2015
De allernieuwste, en daarmee ook jongste, generatie is de generatie Alpha, waar iedereen toe behoort die na 2015 is geboren. Zij kunnen zich geen wereld zonder technologie, social media en internet voorstellen. Ze worden daardoor soms als minder sociaal gezien, terwijl deze ontwikkelingen heel belangrijk zijn voor de toekomst en zij daarin enorm vaardig (zullen) zijn.
De jongste generatie zit nog volop in hun kindertijd, maar moeten met hun vaardigheden in de moderne technologie regelmatig hun ouders of grootouders dingen uitleggen die voor hen niet logisch zijn, maar voor deze kinderen wel. Hoewel de ouders van generatie Alpha het misschien niet altijd eens zijn met de veranderingen van deze tijd, beseffen ze zich dat dit wel de toekomst van hun kinderen is. Ze vinden het dan ook belangrijk om zelf ook mee te bewegen met de ontwikkelingen, zodat ze hun kinderen op een goede manier verder kunnen opvoeden.
Dienstplicht voor TikTok-generatie: goed idee of juist niet?