Laura Saija
Laura Saija Nieuws 27 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Millennials denken dat ze betere ouders zijn dan vorige generaties, blijkt uit nieuw onderzoek

Elke generatie krijgt te maken met eigen uitdagingen in het ouderschap, zo ook millennials. Uit recent onderzoek van Lurie Children’s Hospital in Chicago, blijkt dat bijna 3 op de 4 millennials (73 procent) gelooft dat hun opvoedstijl beter is dan die van eerdere generaties.

Het onderzoek werd gedaan onder duizend millennial-ouders in de Verenigde Staten. Er werd ontdekt dat veel millennials een andere opvoedingsweg inslaan dan hun ouders deden, waarbij ze advies zoeken op internet, werk- en gezinsverplichtingen combineren en gesprekken voeren over mentale gezondheid.

Millennials doen aan gentle parenting

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 3 op de 4 millennial-ouders doet aan gentle parenting, een zachte benadering van kinderen die gebaseerd is op begrip en empathie. Het onderzoek onthulde ook dat bijna de helft (46 procent) van de millennial-ouders zich uitgeput voelt. Dit geeft aan dat het ouderschap in deze generatie uitdagend kan zijn.

In de digitale wereld van vandaag gelooft een grote meerderheid van millennial-ouders (85 procent) dat sociale media onrealistische verwachtingen scheppen over het ouderschap. Opvallend is dat 1 op de 4 ouders advies over ouderschap van sociale media niet nogmaals dubbel checkt op waarheid en dus ‘zomaar’ overneemt wat er wordt gezegd op TikTok of Instagram.

Mentale gezondheid staat centraal

Verder blijkt uit het onderzoek dat 80 procent van de millennial-ouders het zeer belangrijk vindt om met hun kinderen te praten over mentale gezondheid. Er is dus een groeiend bewustzijn van het belang van emotionele welzijn.

Ten slotte benadrukt het onderzoek de uitdagingen van het vinden van een balans tussen werk en privé. Maar liefst 82 procent van de millennial-ouders werkt. Van de millennial-ouders geeft 4 op de 5 prioriteit aan hun kinderen – boven hun carrière. Streven naar evenwicht tussen werk en gezin speelt een prominente rol in deze generatie.

Millennials doen het anders

Millennial-ouders doen dingen anders. Bijna 9 op de 10 zegt dat hun opvoedstijl verschilt van hoe ze zelf zijn opgevoed. En 3 op de 4 (73 procent) geloven dat ze betere ouders zijn dan hun eigen ouders.

Op welke punten vinden millennial-ouders dat ze het beter doen dan hun ouders? Dit is de top 3:

  • Meer open communicatie
  • Grotere nadruk op emotionele intelligentie
  • Meer flexibele opvoedstijlen

Wat is gentle parenting?

Gentle parenting is een benadering die gebaseerd is op empathie, begrip en respect voor het kind. In plaats van traditionele disciplinaire methoden te gebruiken, moedigt gentle parenting ouders aan om te luisteren, te communiceren en samen te werken met hun kinderen. Deze aanpak legt nadruk op de behoeften en emoties van kinderen en moedigt ouders aan om te reageren met geduld en mededogen.

Er wordt door middel van positieve discipline een veilige en ondersteunende omgeving gecreëerd. De bedoeling van gentle parenting is het opbouwen van sterke banden tussen ouder en kind, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip. Het legt de nadruk op het begeleiden van kinderen in plaats van het bestraffen en moedigt kinderen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.

Ouders hopen door gentle parenting een diepere verbinding met hun kinderen op te bouwen en samen te groeien in een liefdevolle omgeving.

Dit zijn de voordelen van gentle parenting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.