Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vakantie 14 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Als gezin samen met (schoon)ouders op vakantie? ‘Ik vond het verschrikkelijk’

De ene ouder vindt het fantastisch, de andere moet er niet aan denken: met je (schoon)ouders op vakantie naar het buitenland. Of dat nou voor het oppassen is of gewoon voor de gezelligheid, er zijn zeker gezinnen die dit elkaar jaar doen. Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken.

En als je dit al eens hebt gedaan: werd het een vakantie om nooit te vergeten of besloot je daarna dit nooit meer te doen?

Een goede band

Om te beginnen ligt het er natuurlijk aan hoe de band met je (schoon)ouders is. Als jij je schoonouders niet kunt uitstaan, is de kans klein dat je een week samen in het buitenland gaat spenderen. Als de band wel goed is, moet je het natuurlijk ook nog maar willen. Samen een weekendje weg in Nederland is toch echt wat anders dan samen een week naar het buitenland.

Elk gezin beleeft een vakantie op zijn eigen manier. Het ene gezin kijkt ernaar uit om samen tijd door te brengen en koestert de quality time als gezin. Een ander gezin ziet juist veel voordelen als de (schoon)ouders mee op vakantie gaan. Zij kunnen dan af en toe oppassen of jullie kunnen het gewoon goed met elkaar vinden en doen het voor de gezelligheid.

Meningen van lezers

Wij waren benieuwd of onze lezers wel of niet met hun (schoon)ouders op vakantie naar het buitenland zouden gaan. Wij plaatsten daarom de volgende stelling op onze Facebookpagina: ‘Ik zou nooit als gezin samen met mijn (schoon)ouders op vakantie naar het buitenland gaan’. De meningen over deze stelling zijn verdeeld.

Jannita ziet er absoluut geen problemen in, maar heeft wel een paar voorwaarden om het te laten slagen. “Wij hebben dat meerdere keren gedaan. Wij kwamen een paar dagen eerder aan, toen waren we twee weken samen en daarna vertrokken wij weer een paar dagen eerder. Op die manier waren we ook nog een paar dagen zonder ouders en zij zonder kinderen en kleinkinderen. Het waren super vakanties, voor ons, maar ook voor onze kinderen.”

Genoten

Ook Dieuwertje vindt een vakantie met de (schoon)ouders hartstikke leuk: “Wij hebben dat jaren achtereen gedaan en hebben daar erg van genoten.” Esther herkent zich ook daarin: “Wij doen het elk jaar en ik vind het super gezellig!” Ook Ilja doet dit al jaren: “Wat mij betreft blijven we het nog een lange tijd doen.”

Pieternelle vindt een gezamenlijke vakantie ook helemaal prima. “Dat zijn we op dit moment aan het doen. Iedereen doet wat hij of zij wilt, samen of apart. En dat is geen enkel probleem, je moet er gewoon chill mee omgaan.” Ook Anne raadt het iedereen aan: “Ik ben met mijn schoonouders naar Sri Lanka geweest voor drie weken. Het was geweldig.”

Nooit weer

Margriet ziet er op zich het probleem niet zo van in. “Als alles lekker loopt tussen jullie, waarom niet? Maar als er al vaak bonje is geweest om bepaalde dingen, dan zou ik er wel even over na moeten denken.” Toch zijn er ook ouders die er absoluut niet aan moeten denken. Kim: “Wij zijn ooit met de ganse familie geweest: broers, zus, schoonbroer en ouders. Ik doe het nooit weer! Never again.”

Ook Sanne is wel eens samen met haar gezin en haar moeder op vakantie geweest, maar besloot om dat nooit meer te doen. “Ik vond het verschrikkelijk. We hadden van tevoren geen goede afspraken gemaakt of onze verwachtingen uitgesproken naar elkaar, waardoor we best wel afwachtend waren tijdens de vakantie. Wij hadden verwacht dat zij wel eens wilde oppassen op onze dochter, maar mijn moeder ging puur voor de vakantie mee en bood dat geen enkele keer aan.”

Niet met de schoonmoeder

Frank moet er ook absoluut niet aan denken: “Nooit en te nimmer. Ik zou dat sowieso nooit doen, ook niet als je wél goed door één deur kan.” Ook Atie zou nooit samen met de (schoon)ouders op vakantie gaan. Althans, schoonouders… “Never never never met m’n schoonmoeder”, is zijn duidelijke reactie.

Stephanie vindt het juist weer geen probleem om samen op vakantie te gaan, mits je niet de hele tijd op elkaars lip zit. “Als je bijvoorbeeld twee huisjes hebt en je allebei nog wel je eigen ding kan doen, dan is het juist leuk om ’s avonds samen te eten of een keertje met z’n allen op pad te gaan. Ik moet er alleen niet aan denken dat we alles per se samen moeten doen.”

Je moeder meenemen op vakantie als oppas? ‘Alsof je haar alleen maar gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.