Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 18 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kan je doen als je kind zich voor je schaamt

Wanneer kinderen in de puberteit komen dan worden ze zich meer bewust van de mensen om hen heen. Veel pubers beginnen zich vanaf dat moment voor hun ouders te schamen. Dit kan voor jou als ouder moeilijk zijn, want je doet hard je best. Heb je het gevoel dat je kind zich voor je schaamt? Dit kun je dan het beste doen.

Kijk eens terug naar de tijd waarin jijzelf jong was. Schaamde je je toen ook niet een beetje voor je ouders? Je nam vrienden en vriendinnen alleen mee naar huis als je ouders niet thuis waren. En opgehaald worden van een schoolfeest? Dat moest om de hoek gebeuren. Herkenbaar? Bij jouw kind is deze fase nu ook aangebroken.

Gevoel van schaamte in puberteit

Vanaf een jaar of twaalf kunnen kinderen zich gaan schamen voor hun ouders of hun directe omgeving. Alles wat in de ogen van je kind ook maar een beetje anders is, roept schaamte op. In de puberteit probeert je kind zich van jou los te maken en zijn/haar eigen identiteit te ontdekken. Op die manier leert je kind wat het belangrijk vindt in het leven. Als iets niet past bij hoe hij of zij wil zijn, dan kan schaamte om de hoek komen.

Wat kun je doen als je kind zich voor je schaamt?

Niet onzeker worden

Als ouder kun je onzeker worden als je kind zich voor jou schaamt. Het voelt toch een beetje als een afwijzing. Bedenk dat jij dit gedrag vroeger ook hebt gehad en dat het ook is overgegaan. Het is gewoon een fase. Je hoeft dus niet onzeker te worden, je kunt er niets aan veranderen.

Praat met je kind

Het is belangrijk om te weten hoe je kind zich voelt. Waarom schaamt hij of zij zich voor je? Komt het door je gedrag of ligt het aan je opmerkingen? Probeer je kind te begrijpen en rekening te houden met zijn of haar gevoelens.

Vermijden van gekke opmerkingen

Als je kind zich schaamt dan is het makkelijk om daarover opmerkingen te maken. Probeer dat niet te doen, want het zal alleen maar averechts gaan werken. Probeer je kind juist positief te benaderen en te stimuleren, waardoor het beter in zijn of haar vel komt te zitten.

Versterk het zelfvertrouwen van je kind

Wanneer het zelfvertrouwen van je kind groter wordt, zal het sterker in zijn of haar schoenen staan. Je zal zien dat je kind veel beter weet wat hij of zij wil en zich daardoor minder snel voor jou schaamt. Laat je kind merken dat je onvoorwaardelijk van hem/haar houdt, dat je altijd achter je kind staat en dat het altijd bij jou terecht kan.

Uitleven

Schaamte werkt remmend op de ontwikkeling van je kind. Schaamte kan overwonnen worden door bijvoorbeeld sport, toneel en dans. Laat je kind zich lekker uitleven en het komt snel weer goed.

15 irritante opmerkingen van andere moeders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.