Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 14 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Autisme vaststellen bij baby’s? Met deze nieuwe effectieve screeningstool kan het

Een nieuwe screeningstool ontwikkeld door Australische onderzoekers is volgens de onderzoekers ‘s werelds meest effectieve tool voor het diagnosticeren van kinderen met autisme. De screeningstool is uniek omdat je hiermee autisme al op jonge leeftijd kunt diagnosticeren. Normaal gesproken is de leeftijd waarop de diagnose autisme wordt gesteld gemiddeld vier á vijf jaar, maar met deze screeningstool wordt die leeftijd gehalveerd naar een gemiddelde leeftijd bij diagnose van 21 maanden.

De nieuwe screeningstools zijn ontwikkeld aan de La Trobe University in Melbourne. Universitair hoofddocent Josephine Barbaro, die de tool vijftien jaar geleden ontwikkelde stelt dat een vroege diagnose gezinnen in staat stelt eerder ondersteuning en therapieën te krijgen voor hun kind. “Dat betekent dat hun ontwikkeling beter is, bijvoorbeeld cognitief en op het gebied van taal, en dat ze beter kunnen deelnemen an school”, zegt Barbaro.

Autisme en screeningstool

De bevindingen, die voortkomen uit een vijf jaar durende studie onder meer dan 13.500 kinderen, tonen volgens de onderzoekers aan dat het hulpmiddel ‘s werelds meest effectieve methode is om autisme bij jonge kinderen te diagnosticeren. Zo werd Ayoub Ayoub geïdentificeerd met een hoger risico op autisme met behulp van de SACS-tool toen hij 15 maanden oud was. En werd hij formeel gediagnosticeerd toen hij 22 maanden oud was.

Zijn moeder, Shafica Berjaoui, vertelt aan ABC News dat ze bekend al was met autisme omdat andere familieleden ook autisme hebben. Daardoor merkte ze al vroeg tekenen op bij haar zoon, waaronder een “gebrek aan genegenheid” en een langzamere ontwikkeling. “Ik heb in het begin met een paar professionals gesproken toen hij nog heel jong was, maar die waren terughoudend en wilden het nog niet serieus nemen omdat hij zo jong was”, vertelt ze. “Uiteindelijk kwam ik een kinderarts tegen die geweldig was, ze hoorde mijn zorgen en toen werden we doorverwezen naar La Trobe University. Toen de bal begon te rollen had ik het gevoel dat ik eindelijk een stem had en dat mensen het serieus namen.”

Berjaoui zegt ook dat het krijgen van de diagnose een enorm verschil maakte omdat ze daarmee toegang konden krijgen tot fondsen voor logopedie, psychologie en ergotherapie. “Ik voelde een opluchting. Het bevestigde mijn zorgen, maar het maakte de steun die ik nodig had voor hem ook beschikbaar”, vertelt ze. “Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot een heel zachtaardige jonge reus.”

Screening op het consultatiebureau

Alle kinderen uit de Australische staat Victoria worden sinds 2019 op de leeftijd van 12, 18 en 24 maanden tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau gescreend met behulp van de SACS-R-tool. Daarnaast kan er een SACS-Preschool-tool worden gebruikt bij kinderen van 3,5 jaar om de effectiviteit te vergroten.

Barbaro vertelt dat het eerste deel van de tool bestaat uit waarnemen van gedragingen door verpleegkundigen van het consultatiebureau, maar ook door moeders of huisartsen. “Er zijn ongeveer 12 tot 15 gedragingen waarnaar wordt gekeken bij elke controle op het consultatiebureau. We concentreren ons echter op vijf belangrijke gedragingen die het meest voorspellend zijn voor een diagnose van autisme. Die gedragingen omvatten het observeren van het gebruik van oogcontact, imitatie, reageren op namen en het aangaan van een sociale glimlach”, zegt Barbaro.

Wanneer is vastgesteld dat een kind een grotere kans op autisme heeft wordt het doorverwezen naar het La Trobe University-team voor een autismebeoordeling. “Van alle kinderen die als baby of peuter met deze tool als zeer waarschijnlijk worden geïdentificeerd, krijgt 83 procent uiteindelijk een diagnose”, zegt Barbaro.

“Bij jonge kleuters is het percentage nog hoger, namelijk 96 procent.” Wat de werkwijze die Barbaro heeft opgezet dus vooral bijzonder maakt is de jonge leeftijd waarop kinderen worden gediagnosticeerd. “We hebben veel kinderen gediagnosticeerd met een leeftijd van 18 maanden. Sommige kinderen waren zelfs nog jonger, de jongsten waren namelijk pas 11 maanden oud.”

20x vroege tekenen die op autisme (ASS) bij je kind kunnen wijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.