Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Autorijbewijs wel of niet cadeau geven? ‘Zie het als een goede les voor de rest van het leven’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Inge (44). Zij vroeg zich af: “Zal ik een autorijbewijs cadeau geven of zelf laten sparen?” Hier hadden meerdere lezers een mening over.

We delen een greep uit de reacties.

Autorijbewijs betalen?

“Mijn zoon Laurens is zestien geworden. Het liefst zou ik willen dat Laurens, vanaf het moment dat het kan, met rijlessen begint. Mijn zoon werkt sinds een jaar twee avonden in de week in de supermarkt. Het salaris dat hij daar krijgt, geeft hij in no time uit. Laat staan dat hij daar dan ook nog rijlessen van kan gaan volgen. Toch moet hij ook leren dat hij niet alles zo in zijn schoot geworpen krijgt. Aan de andere kant weet ik, zeker met zijn salaris, dat het heel erg lang gaat duren om het geld voor de rijlessen bij elkaar te sparen. Dus zal ik een autorijbewijs cadeau geven of zelf laten sparen?”

Lees hier het hele verhaal van Inge, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Inge:

1. In de goede richting

“Rijlessen zijn voor jongeren niet meer normaal te betalen. Ik heb het dan ook voor mijn dochter betaald. Vroeger kregen we stijldansles omdat het ‘bij je opvoeding hoorde’. Tegenwoordig is het een must een rijbewijs te hebben, omdat dit ook werk gerelateerd kan zijn. Ik vond dat dit erbij hoort om je kind zo goed mogelijk een zet in de goede richting te geven, omdat ik gewoon het beste voor haar wil. Op haar zeventiende is ze geslaagd en op haar achttiende verjaardag heeft ze een aanvraag gedaan voor haar papiertje, in verband met lange wachttijden door corona.”

2. Ieder de helft

“Bij mij betaalt ieder de helft. Ik heb de afspraak gemaakt: als je niet rookt en drinkt voordat je je rijbewijs haalt, dan krijg je de helft van mij.” – Nadine

3. Goede les voor het leven

“Ik zou hem zelf laten sparen en eventueel het verschil bijleggen. Zie het als een goede les voor de rest van het leven. Als je iets wilt, zal je er zelf voor moeten werken. En natuurlijk laat je nooit je kind ‘door het ijs zakken’, dus als je uiteindelijk als ouder de mogelijkheid hebt om bij te plussen of te helpen, dan zal je dat altijd doen. Daarbij heb je ook baantjes waar je tegenwoordig hulp krijgt bij het halen van je rijbewijs etc.” – Bransen

4. Trots

“Mijn drie kinderen hebben hun rijbewijs van mij, hun moeder, gekregen. Ik vind het belangrijk dat ze niet afhankelijk zijn en het is vaak ook handig in het werkgebied. Ik ben trots dat ik dat als alleenstaande moeder voor elkaar heb gebokst.” – Marleen

5. Lieve opa

“Ik had afgesproken met mijn zoon dat hij het autorijbewijs zelf zou betalen en ik dan één les per maand betaal. En extra kosten van theorie en dergelijke zouden we samen betalen. Maar hij heeft een lieve opa die tot een bepaald bedrag rijlessen betaald voor al zijn kleinkinderen.” – Sabrina

6. Eigen rekening

“Hier hebben ze de eerste les betaald gekregen, de rest was voor eigen rekening. Uiteraard help je op momenten dat het niet anders kan, maar het grootste deel moesten ze zelf betalen. En daar zijn de heren maar wát trots op. Overigens was stap 2, het kopen en het onderhouden van een auto, ook voor hun rekening.” – Sonja

7. Een goede start

“Wij hebben het voor alle drie de kinderen betaald. Het geeft hen een goede start en waar wij wonen is het bijna noodzakelijk om te kunnen rijden. De enige voorwaarde was dat ze mij dan soms moesten helpen om een boodschap te halen of even taxi moesten spelen voor een broer of zus. Wij hadden twee wagens en er moest onderhandeld worden wie wanneer de wagen had.” – Cindy

8. Niet meer vanzelfsprekend

“Dat ligt eraan of je het financieel kunt opbrengen, anders zullen ze een baantje moeten zoeken om het zelf te kunnen betalen. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat ouders dit betalen, vaak is iedere cent nodig voor de vaste lasten en boodschappen. Onze kinderen hebben het van een oma gekregen.”

Alles over rijlessen voor je puber, want dit kan tegenwoordig al vanaf 16 jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.