Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik een autorijbewijs cadeau geven of zelf laten sparen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Inge (44) haar dilemma voor: “Zal ik een autorijbewijs cadeau geven of zelf laten sparen?”

“Mijn zoon Laurens is zestien geworden en dat zette mij aan het denken. Voor je het weet mag hij autorijlessen nemen en rondrijden in een auto. Vroeger heb ik van mijn opa een bedrag gekregen om rijlessen van te nemen en examen te doen. Er was alleen één ‘maar’, ik zou wel goed mijn best moeten doen voor mijn studie én niet mogen roken. Gelukkig haalde ik alleen maar goede cijfers en bleef ik ver uit de buurt van sigaretten: voor ik het wist had ik mijn rijexamen achter de rug en reed ik rond in mijn moeders auto.

Rijlessen

Het liefst zou ik willen dat Laurens, vanaf het moment dat het kan, ook met rijlessen begint. Ik weet hoe erg hij hiernaar uitkijkt en hoe dol hij op auto’s is. De vrijheid die je dankzij een rijbewijs krijgt, is geweldig. Mijn moeder zei altijd dat ze dat aan hem wilde geven als hij de leeftijd had, maar helaas is zij twee jaar geleden overleden. Ik sta nu dus voor een dilemma: zal ik de rijlessen en het rijexamen aan hem cadeau geven? Of zal ik hem hiervoor zelf laten sparen?

Bijbaantje van zoon

Mijn zoon werkt sinds een jaar twee avonden in de week in de supermarkt. Het salaris dat hij daar krijgt, geeft hij in no time uit. Een nieuwe broek of nieuwe schoenen, en het is op. Laat staan dat hij daar dan ook nog rijlessen van kan gaan volgen. Toch moet hij ook leren dat hij niet alles zo in zijn schoot geworpen krijgt en het zou dus helemaal niet zo’n gek idee zijn om hem zelf te laten werken voor de rijlessen.

Duurt lang

Aan de andere kant weet ik, zeker met zijn salaris, dat het ook heel erg lang gaat duren om het geld voor de rijlessen bij elkaar te sparen. Voordat hij dan echt op les kan, is hij misschien wel negentien of zelfs twintig. Op die leeftijd reed ik allang lekker rond en had ik al diverse roadtrips achter de rug. Er zijn dagen waarop ik denk dat ik het misschien aan hem cadeau moet doen, of in ieder geval een groot deel.

Dilemma autorijbewijs

Ik ben heel erg benieuwd wat andere ouders doen met kinderen die hun autorijbewijs willen halen. Laten jullie hem of haar daar gewoon zelf voor werken? Of betaal jij de rijlessen en het rijexamen voor jouw dochter of zoon?”

Dilemma: ‘Tot wanneer zal ik Sinterklaas blijven vieren met mijn kinderen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.