Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Nieuws 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Politie waarschuwt ouders na Apple iOS 17 update: deze functie wil jij uitzetten

Het is alweer een paar weken geleden sinds de laatste update van Apple iPhone iOS 17. Inmiddels zijn er behoorlijk wat zorgen ontstaan. Allerlei instanties hebben ouders zelfs gewaarschuwd voor de veiligheid van hun kinderen. Maar hoe terecht zijn deze zorgen eigenlijk?

Apple lanceerde een tijdje geleden de laatste update van iPhone iOS 17. Daarmee werd een interessante functie toegevoegd, genaamd de NameDrop. Deze functie maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk gegevens uit te wisselen met iPhones of Apple Watches in de buurt.

Zorgen om iPhone iOS 17

We zijn inmiddels al bekend met de functie van Airdrop, maar met de laatste update van iPhone iOS 17 wordt het nog gemakkelijker om gegevens uit te wisselen. NameDrop werkt door de iPhone een paar centimeter van de bovenkant van een andere iPhone te houden. Op het moment dat deze iPhones bij elkaar in de buurt zijn, zal een melding ontstaan op beide schermen. Beide iPhone-gebruikers kunnen op dat moment toestemming geven om contactgegevens te delen en ontvangen.

Klinkt simpel en onschuldig. Toch maken zich veel mensen zorgen om deze functie. Op social media worden allerlei verhalen gedeeld door mensen die zich druk maken om hun privacy (en de privacy van hun kinderen). Daarbij delen zij manieren om deze Namedrop zelfs uit te schakelen.

Deze bezorgdheid lijkt terecht, als we naar de waarschuwingen van andere instanties kijken. Zo heeft ook de politie in Amerika waarschuwingen uitgedeeld. Deze waarschuwingen zijn met name gericht op ouders. Met de iPhone iOs 17 update zou namelijk de veiligheid van kinderen in gevaar gebracht kunnen worden.

Zijn deze zorgen terecht?

Wanneer we de feiten checken over deze laatste Apple update, lijkt de update minder zorgwekkend dan online geschetst wordt. Om de functie van Namedrop te laten werken, zullen de iPhones heel dicht bij elkaar gehouden moeten worden. Een snelle voorbijganger zal dus nooit zomaar met deze functie contact kunnen maken. Wanneer contactgegevens gedeeld worden, gaat het om een zelfgemaakte contactkaart – met de nadruk op: zelfgemaakt. Een gebruiker bepaald dus zelf wat hij deelt.

De veiligheid van jouw kinderen

Of je er nu voor kiest om deze functie uit te zetten op de iPhone van jouw kinderen, of niet: het is vooral belangrijk dat je het gesprek met je kids aangaat. Maak hen er van bewust hoe deze functie werkt en wat de consequenties zijn van het delen van contactgegevens. Duik desnoods samen met kind in de instellingen van zijn telefoon en leer hem hoe hij bepaalde functies kan aan- en uitzetten.

De functie uitzetten

Kies je ervoor om deze functie uit te zetten, dan is dat simpel en snel op de volgende manier: ga naar Instellingen op je telefoon, klik op Algemeen, Airdrop, Breng Apparaten Samen. Je zult zien dat deze functie aangevinkt is. Deze kun je hier gemakkelijk op ‘uit’ zetten.

Omegle: wat is het en wat zijn de gevaren voor je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.