Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 4 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Baard in de keel: wat kan een jongen hierbij verwachten?  

De baard in de keel, ook bekend als stemverandering, is een belangrijk onderdeel van de puberteit. Het kan voor zowel jongens als ouders een verwarrende periode zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt en wat je kunt verwachten.

In deze fase zal de stem van je zoon dieper en volwassener worden en dat kan samengaan met heel wat vreemde stemgeluiden.

Wat is de baard in de keel bij jongens?

De baard in de keel is het gevolg van de groei van het strottenhoofd. Tijdens de puberteit ondergaan jongens veranderingen in hun hormoonniveaus, waaronder een toename van testosteron. Deze hormonale veranderingen leiden tot de groei van de stembanden en het strottenhoofd, waardoor de stem dieper wordt.

Bij welke leeftijd komt dit voor?

De leeftijd waarop baard in de keel begint varieert, maar het komt meestal voor bij jongens tussen 12 en 16 jaar. Toch kan het al eerder van start gaan of tot een latere leeftijd doorgaan. Het verschilt per kind.

Hoe lang duurt het?

Ook de duur van deze fase verschilt. Over het algemeen duurt het proces van stemverandering tijdens de puberteit enkele jaren. De stem zal niet in één keer veranderen. Deze zal geleidelijk aan dieper en volwassener worden. In veel gevallen stabiliseert de stem pas echt tegen het einde van de puberteit, meestal rond de leeftijd van 18 jaar.

Wat kan een kind verwachten tijdens baard in de keel?

Tijdens de periode van de baard in de keel kunnen kinderen enkele opvallende veranderingen in hun stem en spraak ervaren. De stem kan schor klinken, lager worden en soms zelfs onvoorspelbaar zijn en overslaan. Dit kan leiden tot ongemak bij sommige jongens, vooral als ze zich bewust worden van de veranderingen in hun stem. Het is belangrijk om kinderen gerust te stellen en hen te laten weten dat dit een normaal onderdeel is van opgroeien. Het is tijdelijk en zal geleidelijk aan stabiliseren naarmate ze langer in de puberteit zitten.

Valt er iets aan te doen?

Hoewel de baard in de keel een natuurlijk proces is, zijn er enkele dingen die jongens kunnen doen om hun stem gezond te houden. Het aanmoedigen van voldoende hydratatie is essentieel, omdat dit de slijmvliezen van het strottenhoofd kan helpen smeren. Daarnaast is het vermijden van roken en schreeuwen belangrijk om schade aan de stembanden te voorkomen. In sommige gevallen kan een bezoek aan een logopedist nuttig zijn, vooral als het kind problemen heeft met spraak of veel ongemak ervaart van de baard in de keel. Een logopedist kan dan helpen met het anders leren praten of handige tips geven.

Winterdip bij je kind? Dat kan! Deze tips kunnen helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.