Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 16 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Rianne: ‘Ik betrapte mijn dochter (15) die stiekem een groot feest bleek te geven in ons huis’

Pubers zoeken vaak de grenzen op en gaan er helaas ook weleens overheen. Dat overkwam Rianne* (47) wiens dochter van vijftien een groot feest bleek te geven in haar huis toen zij niet thuis was.

“Mijn man en ik zijn sinds twee jaar gescheiden, in het weekend slapen de kinderen altijd bij hem. Dat komt goed uit, want ik werk in de zorg en overnacht in het weekend regelmatig op mijn werk. Samen hebben we een dochter van vijftien en een zoon van elf. Mijn dochter is volop aan het puberen. Ze besteedt weinig aandacht aan school, zit veel op haar kamer en brengt voornamelijk tijd door met haar vriendinnen.

Puber gedrag

Het is natuurlijk nog steeds een hele lieve meid, maar dat pubergedrag vind ik soms wel lastig om mee om te gaan. Zo kwam ik een paar weken geleden voor een situatie te staan die ik totaal niet had verwacht.

Ik was dat weekend aan het werk en zou pas op zondag middag thuis komen. Mijn dochter en zoon sliepen zoals gewoonlijk bij hun vader. Alleen ging mijn dochter, zoals wel vaker, van vrijdag op zaterdag een nachtje logeren bij een vriendin. Tenminste, dat was wat ze ons had verteld.

Eerder naar huis

Zaterdagochtend voelde ik me niet lekker, ik was niet meer in staat om ook nog die dag en nacht te werken. Dus regelde ik een invaller en ging ik rond een uurtje of elf zaterdagochtend richting huis. Toen ik thuis aankwam zag ik allemaal fietsen voor de deur staan.

Mijn hart begon sneller te kloppen. Wat was hier aan de hand? Binnen hoorde ik stemmen. Ik probeerde de deur te openen maar die zat op de knip. Dus belde ik aan en klopte ik op de deur. De gordijnen waren dicht, maar ik had een vermoeden wie er binnen was. Mijn dochter.

Na een minuut of vijf deed ze open. Met een rood hoofd mompelde ze iets over dat haar vriendinnen hier waren komen slapen. Ik liep naar binnen en zag een grote ravage. Overal glazen, etensresten en lege drankflessen. Vijf van haar vriendinnen zaten stilletjes op de bank.

‘Sorry mevrouw’

Ik keek om me heen, dit hadden die meiden niet met z’n zessen aangericht. Ik liep door naar de keuken en deed de deur van de bijkeuken open. Daar kwamen nog eens een stuk of zes jongens uit tevoorschijn met lege drankflessen in hun handen en onder hun arm.

De meesten kregen een rood hoofd en zeiden: ‘Sorry mevrouw’. Van binnen kookte ik van woede, maar ik wilde niet hier ten overstaan van al deze tieners mijn dochter uitfoeteren. Ik draaide me om en liep naar buiten. Zonder iets te zeggen.

Mijn dochter kwam achter me aan. Huilend en overstuur. ‘Sorry mama!’ zei ze. ‘Kijk hoe mijn huis eruit ziet! Ben je helemaal gek geworden?’, zei ik tegen haar. ‘Zorg dat alles over een uur schoon en opgeruimd is’, vervolgde ik. En ik stapte in de auto en reed weg.

Vertrouwen

Toen ik ruim een uur later terug kwam, was het huis inderdaad schoon en opgeruimd. Mijn dochter zat nog steeds met rood betraande ogen op de bank. Ik zelf was niet zozeer boos over het feestje, maar wel over het feit dat ze tegen me had gelogen en dit achter onze rug om had gedaan. ‘Waarom heb je het niet gewoon gevraagd?’, vroeg ik haar. ‘Omdat het toch niet had gemogen’, zei ze. Wat misschien ook wel waar was. Ik gaf mijn dochter huisarrest voor twee weken, maar of daarmee het vertrouwen terug komt, dat weet ik niet.”

Wil jij ook (anoniem) je bijzondere verhaal delen op J/M Ouders. Stuur een mailtje naar [email protected].

*De naam Rianne is gefingeerd, de echte naam is bekend bij de redactie.

4 strategieën om te proberen zodat je tiener stopt met liegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.