Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bij elkaar in de klas

antwoord

Je dochters schoolgeluk lijkt nu helemaal af te hangen van één persoon: haar vriendinnetje van de basisschool. Had dat meisje het ook zo moeilijk in de brugklas? Is de behoefte wederzijds? Ik bedoel: willen ze allebéi klasgenoten worden?
Al bij de inschrijving voor een middelbare school mag een leerling zijn wensen opgeven: wel bij die in de klas komen, liever niet bij die en die. Dat zijn wensen waarvan elke school zegt, dat ze haar best zal doen die in vervulling te doen gaan. Een enkele keer zal dat niet lukken, bijvoorbeeld bij tegengestelde wensen.  Ook kan de basisschool adviseren om niet op de voorkeur van een kind in te gaan, omdat zij menen dat het beter zou zijn als ‘twee onafscheidelijke hartsvriendinnen’ juist niet bij elkaar in de klas komen.

Een school is niet alleen een leerinstituut, maar ook een klein maatschappijtje. Nieuwe kinderen leren kennen, investeren in vriendschappen, leren omgaan met andersoortige klasgenoten is een uitdaging, en hoort er ook gewoon bij.  Het is uiteraard veilig om samen de tweede klas in te gaan, maar je dochter zal daardoor minder openstaan voor nieuwe contacten. 

Het belangrijkste lijkt me echter om je dochter uit te leggen dat, als dat andere meisje echt een heel goede vriendin is, ze niet bang hoeft te zijn dat de vriendschap voorbijgaat als ze niet in dezelfde klas komen. Ze kunnen samen huiswerk maken, elkaar in de pauzes opzoeken.
Dat kan allemaal niet als je dochter voor een andere school kiest. Dan begint ze van onderaf aan, weliswaar met een schone lei, maar misschien ook wel met een bittere bijsmaak. Want de keuze voor de nieuwe school komt niet uit iets positiefs voort.  

13-jarige meiden kunnen flink dreigen en ook dramatiseren, dus laat je niet voor een kar spannen. Tenzij ze echt doodongelukkig is, dan zou ik eerst met de ouders van haar vriendinnetje gaan praten om helderheid over het wel en wee van hun dochter te krijgen.
Mocht dat meisje namelijk helemaal in haar element zijn in haar klas, dan zou het ook nog wel eens kunnen tegenvallen voor jullie dochter in die tweede klas. Je wil niet dat ze een schaduw van haar vriendin gaat worden.
Ligt de wens volkomen gelijk, dan zou ik met de teamleider van de tweede klassen gaan praten, en hem de noodzaak uitleggen. Ik weet zeker dat als het om het heil van beide meiden gaat, er een mouw aan te passen valt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.