Gezondheid 19 jun 2018 redactie

Borstjes?

antwoord

Huisarts Leontine Westenberg:
Onder de tepel zit zowel bij jongens als bij meisjes een groeischijfje. In de babytijd zie je vaak dat de borsten wat gezwollen kunnen zijn omdat de groeischijfjes onder invloed van hormonen wat kunnen zwellen. Na enkele weken is dit meestal voorbij en zijn de borsten weer vlak. Tijdens of vlak voor de pubertijd kunnen de borsten weer onder invloed van hormonen gaan zwellen. De zwelling van de groeischijf kan enkel- of dubbelzijdig zijn en is vaak erg gevoelig (bv bij buikligging of sporten). Het houdt meestal enkele maanden aan maar in sommige gevallen kan het ook enkele jaren duren.
Vaak neemt de zwelling vanzelf weer af, het kan echter ook de start betekenen van de echte borstgroei.

Het feit dat jouw dochter op deze leeftijd klachten van de borsten heeft hoeft niet per se te betekenen dat ze vroeg in de puberteit zal zijn, er kunnen nog jaren tussen zitten voordat ze gaat menstrueren en er secundaire geslachtskenmerken zullen gaan optreden.

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Borstjes?
Sluiten