Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Borstgroei bij jongens, hoe normaal is het en wat kun je eraan doen?

Borstvorming (gynaecomastie) bij jongens in de puberteit is heel normaal. Het begint vaak met een opgezette tepel, bij sommige jongens ontstaat soms zelfs een kleine A-cup.

Hoe krijgen jongens borstvorming?

Zowel jongens als meisjes worden geboren met kleine klierschijfjes achter de tepel. In de meeste gevallen verdwijnen deze bij jongens in de kindertijd. Maar dat gebeurt niet altijd.

Wanneer de hormoonhuishouding in de puberteit verandert kan dit ook bij jongens voor borstvorming zorgen. Dit komt omdat er ook bij jongens een tijd is dat oestrogeen (het vrouwelijk hormoon) overheerst. In sommige gevallen is het borstklierweefsel extra gevoelig voor oestrogenen, waardoor er ook met een lagere hoeveelheid borstvorming kan ontstaan.

Ook medicijnen als antidepressiva, antibiotica of andere zware medicijnen kunnen de oorzaak zijn. Drugs, als cannabis of amfetamine, kunnen ook een oorzaak zijn. Net als bepaalde voedingssupplementen waarin oestrogenen of anabole steroïde zitten.

In deze gevallen stopt de borstgroei ook wanneer er wordt gestopt met de medicijnen, drugs of voedingssupplementen.

Jongens die last hebben van overgewicht, hebben meer kans op het ontwikkelen van borstgroei.

Gynaecomastie gevaarlijk?

Gynaecomastie is niet gevaarlijk en verdwijnt als de hormonen weer in evenwicht zijn. Dat kan een paar maanden tot twee of drie jaar duren. Als het veel langer duurt of als de borsten niet krimpen na het stoppen met medicijnen, kan dat een teken van ziekte zijn.

Wanneer je twijfelt is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan samen met je zoon kijken wat de mogelijke oorzaak kan zijn en of het nodig is om verder onderzoek te doen.

Neem altijd contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

  • je zoon is tussen de 16 en 50 jaar oud
  • de zwelling is in korte tijd ontstaan
  • naast zwelling zijn er ook andere klachten zoals een rode gloeiende huid en/of koorts
  • wanneer er vocht uit de tepel komt

Wat doe je eraan?

Borstvorming bij jongens verdwijnt niet door sporten of het volgen van een dieet. Als de borstvorming niet overgaat en er geen andere oorzaak voor is, is het mogelijk om aan gynaecomastie geopereerd te worden.

Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.