Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezin 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Heeft een broer of zus invloed op je persoonlijkheid? Dit is wat onderzoekers zeggen

Je hoort het vast wel eens: iemand die geen zus heeft, wil graag een zus. En iemand die geen broer heeft, zou graag een broer willen. Maar maakt het voor je persoonlijkheid uit of je een broer of zus hebt? Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Psychological Science kwam het antwoord op deze vraag.

De onderzoekers bekeken of het geslacht van de andere kinderen in je gezin effect heeft op je eigen persoonlijkheid.

Persoonlijkheidskenmerken

In het onderzoek werden ruim 85.000 vragenlijsten bestudeerd van mensen in negen landen, inclusief Nederland. Ze keken daarbij naar vijf persoonlijkheidskenmerken van de mensen, ook wel de Big Five-persoonlijkheidstheorie genoemd. De vijf persoonlijkheidskenmerken zijn: extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, zorgvuldigheid en openheid. Ook enkele andere eigenschappen werden meegenomen in het onderzoek.

Invloed broer of zus op je persoonlijkheid

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: het hebben van een broer of zus heeft geen invloed op je persoonlijkheid. Een broer maakt je niet weerbaarder en een zusje maakt je niet meer open. Er moet wel bij gezegd worden dat er in het onderzoek is gekeken naar de persoonlijkheid van volwassenen, en niet van kinderen. Volgens Julia Rohrer, hoofdonderzoeker van dit onderzoek, kan het zijn dat het geslacht van de kinderen uit je gezin wel effect heeft op je persoonlijkheid in de tijd dat je met ze samenwoont, maar dat verdwijnt later.

Invloed broer of zus op carrière

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het hebben van een jongere of oudere broer of zus wel invloed kan hebben op je carrière keuzes. Zo zouden vrouwen die een jongere broer hebben zeven procent minder verdienen dan vrouwen die een oudere zus hebben. Volgens de onderzoekers komt dit doordat oudere zussen van broers sneller kiezen voor vrouwelijke banen. In gezinnen waarin de opvoeding meer gelijkheid tussen de geslachten nastreeft, zie je dit effect minder voorkomen.

Redenen waarom een overbezorgde broer of zus een zegen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.