Famme.nl
Famme.nl Ouders 1 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Redenen waarom een overbezorgde broer of zus een zegen is

Overbezorgd zijn, is niet iets waar je doorgaans prat op kunt gaan. Mensen zitten nu eenmaal niet echt te wachten op iemand die – naar hun idee – overdreven reageert. En erg beschermend zijn wordt vaak geassocieerd met eigenschappen als bezitterig, bazig en controle freakerig.

Als jij duidelijk de ‘overbeschermde’ zus (of broer) bent, dan weet je precies wat ik bedoel. Of misschien zie je het bij je kinderen: dat één van hen duidelijk extreem bezorgd is om de ander(en). En dat negatieve stempel, dat moet jij of je kind lekker naast je/zich neer leggen.

Overbezorgde broer of zus

Het hebben van een overbezorgde of beschermende broer of zus is namelijk een zegen. Waarom? Hierom:

Je krijgt altijd een eerlijke mening

Eerlijkheid is de beste eigenschap van de overbezorgde oudere broer/zus. Als ouders ben je een beetje terughoudend, maar die overbezorgde zus die zegt gewoon waar het op staat. Ze zal een probleem vanuit meerdere kanten bekijken en je een spiegel voorhouden. Je hoeft ook niet bang te zijn dat ze je geheimen doorvertelt. Ook handig: die zus weet net als jij dat ouders gewoon niet alles begrijpen.

Als iemand je pijn of verdriet doet: he’d better watch out!

Dit herken je vast uit je jeugd of je ziet het nu bij je kids: de (overbezorgde) oudste zal je jongste altijd beschermen. Krijgt zijn jongere broertje/zusje mot op het schoolplein? Of waar dan ook? Is de ‘schuldige’ drie koppen groter of veel ouder? Maakt allemaal niet uit. De beschermende broer (of zus) komt te allen tijde voor zijn jongere broertje/zusje op. En gaat voor hem of haar door het vuur. Dat je het weet.

Kom je in de problemen? Hij/zij komt je redden

Problemen en vervelende situaties gebeuren nu eenmaal. Ze horen bij het leven. Maar met een overbeschermende broer of zus heb je altijd iemand die je uit de problemen haalt of in elk geval de nare gevolgen minder probeert te maken. Of het nou is dat je geld wil lenen of je je ouders moet vertellen waar je de hele nacht uit hebt gehangen, de overbeschermende broer/zus is er voor je.

Belangrijke andere personen kunnen beter uitkijken

Helaas voor alle andere belangrijke personen (ook wel ‘geliefden’ genoemd) die langs de overbezorgde broer/zus moeten, die worden namelijk onder een vergrootglas gelegd en beoordeeld. Als een overbeschermend type jou ontmoet, zal diegene je apart nemen. Sommigen zullen aardig zijn, maar anderen komen meteen heel vijandig over. Dat doen ze, omdat jij de macht hebt om zijn/haar broertje/zusje pijn te doen. Het zal best een tijdje duren voordat de overbeschermende oudste jou écht accepteert, laat staan je echt leuk gaat vinden. Maar… als je vanaf het begin bent opgenomen in het gezin – ook door De Overbezorgde – dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want dat scheelt een lastige tijd.

Diegene staat altijd aan jouw kant – in goede én slechte tijden

Als je zelf De Overbezorgde hebt, dan weet je dat – wat er ook gebeurt – of je nou heel succesvol door het leven gaat of dat je huis en haard verliest en bij je broer/zus op de bank moet slapen, hij/zij er altijd voor je zal zijn. Dat moet toch een fijn idee zijn. Iemand die er altijd voor je is en die – als het moet – al je zorgen zal wegnemen of in elk geval minder zwaar zal maken. Een overbezorgde broer/zus beweegt hemel en aarde voor je als het moet.

Ze zijn soms misschien wat moeilijk om mee om te gaan, en het is zeker dat ze soms over wat grenzen zullen gaan, maar het belangrijkste is dat je weet dat het allemaal met goede intenties gebeurt. En natuurlijk vanuit heel veel liefde. Hallelujah!

Dit artikel verscheen eerder op Famme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.