Julia van Buuren
Julia van Buuren Opvoeden 19 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Een ouder in de gevangenis? Zo steun je jouw kind

Wanneer een ouder naar de gevangenis moet, komt er veel op een kind af. Ze moeten één ouder missen en zijn misschien wel bang of schamen zich. Hoe begeleid je een kind?

In Nederland zitter er 25.000 ouders in de gevangenis. Een ander woord hiervoor is in detentie zitten. Dit zijn grotendeels vaders.

Op bezoek in de gevangenis

Een gedetineerde mag minstens één uur per week bezoek ontvangen, dit gebeurt onder toezicht. Kinderen tot en met zestien jaar hebben begeleiding van een volwassene nodig.

Wanneer het kind op bezoekt komt, ook wel het ouder-kindbezoek genoemd, dan wordt er gebruik gemaakt van een kindvriendelijke bezoekruimte. Hier kunnen bijvoorbeeld spelletjes worden gespeeld of andere activiteiten worden ondernomen die geschikt zijn voor kinderen. Ook kunnen kinderen (dagelijks) mails sturen naar de gevangenis, wat de ouder vervolgens weer ontvangt.

Emotionele- en gedragsproblemen

Hoe een kind reageert wanneer een ouder in detentie moet, verschilt. Een mogelijkheid is dat een kind emotionele- en gedragsproblemen ontwikkelt. Desalniettemin is dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals de relatie met de ouders en de leeftijd van het kind. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld rust ervaren wanneer de ouder weg is en de fouten van de ouder realistischer bekijken. Jongere kinderen zijn daarentegen meer afhankelijk van de ouder en zullen de detentie negatiever ervaren. Wel blijkt het onderhouden van contact belangrijk te zijn.

Angst en schaamte

Wanneer een kind te maken heeft met een ouder in de gevangenis, zullen er veel gevoelens omhoog komen. Je kind kan bijvoorbeeld bang zijn dat de andere ouder ook verdwijnt. Ook kunnen kinderen zich schamen omdat de gevangenis in de maatschappij niet positief bekend staat. Hierdoor zal hij of zij er liever niet over willen praten met anderen en dit resulteert onder andere in eenzame, verdrietige of boze gevoelens. Sommige kinderen voelen zich zelfs schuldig en zijn bang dat zij de oorzaak zijn dat de ouder in de gevangenis zit.

Aandacht en steun bieden

Het is erg belangrijk dat een kind goed begeleid wordt. Hij of zij heeft namelijk veel aandacht en steun nodig.

Dit kun je doen:

Het is belangrijk om je kind te laten merken dat je weet dat er veel verandert voor hem of haar, en dat het oké is als hier verschillende emoties of vragen bij komen kijken. Kijk waar je kind behoefte aan heeft en zorg voor een goede vertrouwensband.

Wanneer je kind aangeeft geen contact te willen met de ouder in de gevangenis, is het van belang om hem of haar in deze keuze te steunen. Daarnaast is het goed om een vertrouwenspersoon, iemand buiten het gezin, te benaderen waar je kind mee kan praten. Ook kun je meedenken met je kind hoe hij of zij over de detentie kan praten met anderen. Mocht jouw steun niet genoeg zijn, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Openheid over de situatie blijkt volgens onderzoek evengoed essentieel. Kinderen voelen geheimen aan, en door open te zijn kan je kind geen (nare) dingen bedenken die afwijken van de werkelijkheid.

De vader van Willeke’s kinderen zit in de gevangenis: ‘Ze weten eigenlijk niet beter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.