Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Ook Walibi Holland wordt rookvrij: waarom zijn die rookvrije zones belangrijk?

Naast de plekken waar al rookvrije zones waren, zoals in horecagelegenheden, op schoolpleinen en op perrons en stations, komen er steeds meer plekken in Nederland waar een rookverbod geldt. Nu laat ook pretpark Walibi Holland weten dat het een rookvrij park wordt.

Het gebruik van sigaretten, sigaren, vapes en e-smokers is alleen toegestaan in de daarvoor aangewezen rookzones.

Rookvrij park

Vanaf 30 maart wordt Walibi Holland een rookvrij park. Het was vanaf 2017 al niet toegestaan om te roken in de wachtrijen, attracties en horecagelegenheden, vanaf 30 maart wordt deze maatregel uitgebreid. Dit is goed nieuws voor alle niet-rokende gasten en gezinnen met kinderen die het park komen bezoeken.

Op 30 maart is de seizoensopening van het attractiepark en daarmee gaat de uitgebreide maatregel dus gelijk van start. “Hiermee proberen wij jonge gasten het goede voorbeeld te geven en ze op een gezonde en veilige manier te kunnen laten genieten van Walibi Holland”, vertelt Mascha Taminiau, General Director op de website van Walibi.

Vier rookzones

Omdat het park het belangrijk vindt dat iedereen kan genieten van een dagje uit, heeft het vier rookzones gecreëerd, verspreid over het hele park. De vier rookzones zitten in verschillende delen van het park en zijn daardoor niet nadrukkelijk aanwezig. Op die manier zorgt het park ervoor dat kinderen niet direct met de rookzones geconfronteerd worden.

Walibi Holland heeft deze keuze gemaakt, omdat zij het belangrijk vindt dat iedereen op een gezonde manier kan genieten van hun tijd in het park. Hiermee willen ze een grote stap richting een rookvrije generatie zetten. Eerder hebben Diergaarde Blijdorp, de Efteling, Avonturenpark Hellendoorn, Attractiepark Slagharen en Drievliet ook al deze stap gezet.

Waarom rookvrije zones?

Er zijn dus steeds meer plekken waar een rookverbod geldt. Maar waarom vinden steeds meer mensen en bedrijven dat belangrijk? Want dat roken ongezond is, weten we al jarenlang en vroeger rookte iedereen overal en nergens. Maar dat is juist het hele punt: dat was vroeger en vandaag de dag maken mensen zich er wél druk om.

Rookvrije zones dragen bij aan de verbetering van de gezondheid. Volgens het Erasmus MC is meeroken wel degelijk schadelijk. Zelfs de rook in kleding, gordijnen of stoffen uit de rook die neerkomt op bijvoorbeeld speelgoed, kan schadelijk zijn. Door rookvrije zones hoeven mensen minder snel naar het ziekenhuis met gezondheidsproblemen, zoals benauwdheid en hart- en vaatproblemen.

Zo laat je jouw puber stoppen met roken 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.