Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 24 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Rookverbod in pretparken, speeltuinen en stranden? ‘Kinderen moeten er zelf achter komen dat het slecht is’

Dat roken ongezond is, hoeven we niet meer te vertellen. Er zijn dan ook al meerdere plekken waar roken verboden is. Dat is fijn voor degenen die gewoon simpelweg niet van roken houden, maar ook voor de gezondheid van kinderen is het een verstandige keuze. Nu blijkt dat steeds meer mensen pleiten voor een rookverbod op nog meer plekken waar veel kinderen komen.

Wij waren benieuwd wat onze lezers daarvan vinden.

In horecagelegenheden, op schoolpleinen en op perrons en stations geldt er al een rookverbod. Als het aan kinderartsen van het Rotterdamse Erasmus MC ligt, komen daar meer plekken bij, meldt het AD.

Pretparken, speeltuinen en stranden

Uit een representatief onderzoek waar 5582 Nederlanders aan meededen, blijkt volgens de Rotterdamse kinderartsen dat er een groeiende steun is voor meer rookvrije zones. Met name op plekken waar altijd veel kinderen komen moet roken verboden worden, zoals in pretparken, speeltuinen en op stranden.

In 2018 vond een deel van de Nederlanders het idee om op stranden een rookverbod in te zetten een goed idee, meer dan 40 procent was het daarmee eens. Vier jaar later, in 2022 was dat aantal gestegen, namelijk 55 procent. In 2018 was 65 procent van de Nederlanders het eens met een rookverbod voor pretparken, in 2022 was dat aantal gestegen naar 80 procent.

Meer rookvrije zones?

Wij waren benieuwd wat onze lezers van dit onderwerp vonden. Daarom plaatsten wij de volgende stelling op onze kanalen: ‘Er moeten meer rookvrije zones komen op plekken waar veel kinderen zijn’. Ook legden we uit dat pretparken, speeltuinen en stranden als voorbeelden werden genoemd van plekken met een eventueel rookverbod. De reacties zijn verdeeld.

“Graag”, schrijft Letsirhc. “Vooral het roken verbieden rondom scholen. Mijn zoontje heeft een beperking. Gelukkig kunnen wij hem elke dag halen en brengen, want de taxichauffeurs staan voor school te roken met een stuk of zes man. Ik vind het gewoon smerig als ik met mijn dochtertje van 2 jaar door de rookhaag moet om mijn zoontje op te halen.”

Miriam vindt meer rookvrije zones ook geen slecht idee. “Goed plan. Sigarettenrook geeft gewoon stankoverlast. Doe dat maar waar geen andere mensen zijn.” Ook Manouk stemt voor: “Niemand wil dat kinderen gaan roken, waaronder ook het nieuwe ‘vapen’. Zien roken, doet roken. Dus hoe minder kinderen roken in het straatbeeld zien, hoe kleiner de kans is dat ze zelf gaan beginnen.”

Werken aan draagvlak

Weer andere ouders zijn het er wel mee eens, maar vinden andere zaken daarbij ook belangrijk. “Eens! Tegelijk is het ook belangrijk om te werken aan draagvlak bij de besturen en verenigingen bij die locaties”, schrijft Peter Benard. “Mocht een individu een ander aanspreken, moet hij of zij zich gesteund weten door de omgeving.”

Ook Willem snapt het idee wel, maar ziet ook valkuilen: “Het probleem is dat als je in een pretpark roken verbiedt, in de praktijk sommige rokende ouders de kids niet meer naar die pretparken meenemen, en het kind dus de dupe is. What’s next, de rook uitblazen in de mond van Holle Bolle Gijs?”

Het gaat te ver

Weer andere ouders vinden een rookverbod op bepaalde plekken echt te ver gaan. “Speeltuinen prima, maar stranden… Doe even normaal”, schrijft Emily. “Er is daar ruimte zat om niet in hun gezicht te roken. En in pretparken vind ik best dat je aparte rookzones kan aanleggen en dat je niet in de rij van een attractie gaat roken, bijvoorbeeld.

Maar goed, het lijkt me logisch dat je als roker oplet dat kinderen geen last van jouw rook hebben. Dat geldt niet alleen voor kinderen trouwens, maar ook voor niet-rokers. Zelf rook ik alleen buiten, maar als mijn rook recht op anderen afgaat, dan loop ik weg en zoek ik een plekje waar niemand last heeft van mijn rook.”

Ook Corrie vindt meer rookvrije plekken niet per se noodzakelijk. “Als kinderen willen gaan roken, dan doen ze het toch wel. Ze zijn ook nieuwsgierig. Ze moeten er zelf achter komen dat het slecht is.” Emily reageert hierop als volgt: “Mijn ervaring is dat kinderen van rokers juist minder snel zelf gaan roken, zeker in deze tijd waarin niet meer binnen gerookt mag worden en het niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen rookt.” Waarop Corrie beaamt: “Ik was ook een roker, maar mijn dochter vond het zo vies dat ik bij het keukenraam mocht gaan staan.”

Een goed gesprek over roken met je kind, zo doe je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.