Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 25 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik de kinderen zelf laten kiezen wat we ’s avonds eten?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Chantal (45) haar dilemma voor: “Zal ik de kinderen zelf laten kiezen wat we ’s avonds eten?”

“Ik ben moeder van drie pubers. Hoewel ik dol op ze ben, maken ze me het niet altijd even makkelijk. Vooral tijdens het avondeten niet. Negen van de tien keer komt er commentaar op mijn gekozen maaltijd. Het is te gezond, te groen, te vaak hetzelfde. Het is nooit goed, wat ik ook maak. Ik kan nu zeggen dat het aan de puberteit ligt, maar eigenlijk is het al jaren zo. Ik word er niet goed van en daarom wil ik er een oplossing voor vinden.

Zelf laten kiezen

Ik denk er nu dus aan om de kinderen zelf te laten kiezen wat we ’s avonds eten. Op die manier stopt het gezeur en commentaar in ieder geval. Toen ik dit bedacht had, vond ik het direct een geniaal plan. Toch dacht ik ook aan mijn kinderen, die gaan er vast direct misbruik van maken. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er dan elke avond pizza, patat of andere ongezonde dingen op het menu staan.

Wat de pot schaft

Toen ik het er met mijn man over had, verklaarde hij mij voor gek. Hij zei dat hij vroeger altijd alles moest eten wat zijn moeder klaarmaakte. Of hij het nu lekker vond of niet. Hij vindt dat onze kinderen hetzelfde moeten doen. Anders leren ze nooit om andere dingen te eten? Daar had hij een punt. Natuurlijk is het belangrijk om, zeker als puber, gevarieerd te eten. Het is gewoon dat ellendige commentaar wat me iedere dag weer tegenstaat.

Dilemma

Wat kan ik doen om het avondeten voor iedereen wat leuker te maken? Zal ik de kinderen zelf laten kiezen wat we eten? Of zoals mijn man zegt, ze gewoon laten eten wat de pot schaft? Natuurlijk kan ik ook een compromis sluiten en het om en om doen. Ik ben er nog niet uit en ik ben erg benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken.”

Voor zo weinig geld kun je iedere dag gezond eten per huishouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.