Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Onderschatten jongeren de gevolgen van onveilige seks? ‘Aantal abortussen met bijna 15 procent gestegen’

Uit nieuw onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat jongeren tussen de 13 en 25 jaar steeds vaker een soa oplopen en onbedoeld zwanger raken door onveilige seks te hebben. De hormonale anticonceptiepil wordt steeds minder gebruikt en ook condooms zijn minder in trek.

Het is zelfs zo dat 1 op de 5 meisjes en vrouwen jonger dan 25 jaar zichzelf niet beschermt of beschermd heeft tijdens de seks. Hier komen dan ook vaker onbedoelde zwangerschappen uit, want het aantal abortussen per jaar is met bijna 15 procent gegroeid. Deze groei was vooral te zien bij jonge vrouwen onder de 25 jaar.

Anti-anticonceptie trend op social media

Dit kan goed komen door de anti-anticonceptie trend die gaande is op sociale media. Hierin promoten influencers natuurlijke manieren van anticonceptie, maar ook veel desinformatie over hormonale conceptie wordt verspreid. Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, ziet namelijk een duidelijke daling in het gebruik van de pil. Het spiraaltje wordt wel populairder, maar dit staat nog niet in verhouding tot de daling in het pilgebruik.

onveilige seks
Bron: Pexels Pexels

Onveilige seks lijkt de norm

Condooms worden ook steeds minder vaak gebruikt waardoor het aantal soa’s oploopt. Vooral gonorroe en chlamydia komt steeds vaker voor. De reden dat jongeren liever geen condoom gebruiken, is omdat ze vinden dat het seksuele genot erdoor vermindert. Bovendien denken ze er met een medicijn zo weer vanaf te zijn.

Een soa, so what?

Deskundige en studentenarts Anne Visser in Groningen vertelt aan NOS: “Bij ons in de praktijk zien we dat studenten weinig gebruik maken van een condoom.” Bovendien zegt hij te merken dat jongeren vaak denken: een soa, so what? “De tendens is dat je een pilletje slikt en je er zo weer vanaf bent.”

orgasme
Bron: Pexels Pexels

Opvallend: de orgasmekloof tussen jongens en meisjes

Een ander opvallend resultaat dat uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland naar voren kwam, is de zogenoemde orgasmekloof tussen jongens en meisjes. Die kloof houdt in dat het verschil in ervaring met masturbatie en orgasme opvallend groot is tussen jongens en meiden.

Zo heeft onder 13- tot en met 15-jarigen 61 procent van de jongens weleens gemasturbeerd, tegenover 21 procent van de meiden. Maar liefst 57 procent van de jongens heeft op die leeftijd een orgasme gehad, tegenover slechts 14 procent van de meisjes.

Ook in oudere leeftijdsgroepen blijft het verschil groot. Bijna alle jongens van 21 tot en met 24 jaar hebben weleens gemasturbeerd, terwijl 15 procent van de meiden van deze leeftijd nooit gemasturbeerd heeft.

Fabels over anticonceptie op TikTok en Instagram zorgen voor ongewenste zwangerschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.