Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 14 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De vader van Willeke’s kinderen zit in de gevangenis: ‘Ze weten eigenlijk niet beter’

Toen Willeke (39) verliefd werd op Arthur was hij eerlijk en oprecht. Dit veranderde toen hij zijn baan kwijtraakte. Hij kwam in het criminele circuit terecht en niet veel later in de gevangenis. “Inmiddels zit hij al drie jaar vast.”

“Oh, wat was ik verliefd op Arthur. Eigenlijk vanaf de middelbare school al, maar de verliefdheid werd pas echt heftig toen we elkaar na het afronden van onze studies vaker tegenkwamen bij het uitgaan. Na een aantal leuke gesprekken zag hij mij ook staan. Ik was helemaal in de wolken.

Eerlijkheid en oprechtheid

De mooiste eigenschap van hem vond ik dat hij altijd eerlijk was en oprecht. Ook kon ik hem echt vertrouwen. We gingen samenwonen en bouwden samen een leven op. Op het moment dat we allebei een vaste en stabiele baan hadden, besloten we samen dat het tijd was om te stoppen met de pil. Binnen drie jaar hebben we twee fantastische kinderen gekregen.

Vaste baan kwijt

Toen onze jongste vier was, raakte Arthur door een reorganisatie binnen het bedrijf zijn baan kwijt. Woest was hij. Ik natuurlijk ook, maar ik wist zeker dat hij wel een nieuwe baan zou vinden. Ook had hij wat geld meegekregen, dus ik ging er vanuit dat het allemaal wel goed zou komen. Helaas wilde het maar niet lukken. Wat hij ook deed en hoe vaak hij ook solliciteerde, hij kreeg afwijzing na afwijzing. Dit was natuurlijk een klap in zijn gezicht.

Criminele circuit

Arthur vertelde dat hij het sporten wilde oppakken, maar hij bleef steeds langer en langer weg. Ook op tijdstippen dat de sportschool niet meer open was, was hij niet thuis. Ik dacht eerst dat hij vreemd ging, maar het bleek wat anders te zijn. Ik kwam er achter toen hij telkens veel geld in zijn broekzak had. Hij was in de drugshandel terecht gekomen. Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn eerlijke en oprechte vriend?

Stoppen of weg

Ik heb hem gesmeekt om te stoppen. Niet alleen was het gevaarlijk voor hem, maar ook voor het hele gezin. Wat als er iets verkeerd zou gaan? Hij vertelde dat het nu al te laat was om te stoppen. Ik was terecht gekomen in een slechte film. Ik kon niet anders dan mijn ouders in vertrouwen nemen. Zij hadden gelukkig kennissen met een huurhuis, waar ik met de kinderen terecht kon.

In de gevangenis

Eenmaal in een ander huis, hadden we nog maar sporadisch contact. Zo lang hij met deze zaakjes doorging, wilde ik geen contact met hem. Ik moest als moeder mijn kinderen beschermen. Na ongeveer een jaar kreeg ik het bericht dat hij was opgepakt. Er was iets helemaal misgegaan. Nadat de zaak was voorgekomen bleek dat hij acht jaar de gevangenis in moest. Inmiddels zit hij al drie jaar vast.

Zorgen om de kinderen

Ik maak mij weleens zorgen om de kinderen. Niet alleen om nu, maar ook om de toekomst. Ik ben bang dat ze ook in het criminele circuit terecht zullen komen. Van dichtbij heb ik nu gezien hoe snel en makkelijk dat gaat. Gelukkig zijn de kinderen heel open, ook over hun vader. Ze weten eigenlijk niet beter dan dat hij vast zit. Ze zeggen ook dat ze hem niet missen, want dat ze niet eens meer weten hoe het was toen hij er nog wel was. Dat doet me best veel pijn. Wat had de toekomst toch mooi kunnen zijn, als hij niet in het criminele circuit en niet in de gevangenis terecht was gekomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.